Predsednik vlade Janez Janša se je danes udeležil slovesnosti ob 30. obletnici razglasitve ustavnih amandmajev XCVI, XCVII in XCVIII k ustavi Republike Slovenije. Slovesnost, na kateri sta bila slavnostna govornika prof. dr. Ludvik Toplak, predsednik Družbenopolitičnega zbora tedanje Skupščine Republike Slovenije in Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije, je potekala v Kristalni dvorani Predsedniške palače v Ljubljani.

Na družbenem omrežju twitter je premier Janez Janša ob tej priložnosti zapisal, da so pred tridesetimi leti v slovenski osamosvojitveni skupščini na njegov predlog sprejeli amandmaje XCVI, XCVII in XCVIII k ustavi RS in z njimi prevzeli nadzor nad Teritorialno obrambo Slovenije. “To je bil eden ključnih aktov na poti k osamosvojitvi, ki ga je omogočila maja 1990 ustanovljena Manevrska struktura narodne zaščite,” je ob tem še zapisal predsednik vlade.

Amandmaje XCVI, XCVII in XCVIII k ustavi Republike Slovenije je tedanja republiška skupščina sprejela na predlog Janeza Janše na skupni seji vseh treh zborov 27. septembra 1990, razglasila pa 28. septembra in 4. oktobra 1990. Določali so vprašanja in obveznosti na področju takratne ljudske obrambe ter uporabo predpisov v zvezi s tem. Amandmaji so med drugim določali, da Republika Slovenija odloča o služenju vojaškega roka, prevzame nadzor nad teritorialno obrambo in imenuje poveljnika TO.

Vir: Predsednik Vlade Republike Slovenije