Predsednik vlade Janez Janša na spominski slovesnosti ob dnevu slovensko- ameriškega prijateljstva in zavezništva

Predsednik vlade Janez Janša na spominski slovesnosti | Avtor KPV

Predsednik vlade Janez Janša se je včeraj v Andražu nad Polzelo udeležil tradicionalne slovesnosti ob dnevu slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva.

Predsednik vlade je ob 77. obletnici strmoglavljenja ameriškega bombnika B-17 položil venec k spominski plošči v spomin na osem članov posadke, ki so ob tem izgubili življenje. Na slovesnosti se je predsednik vlade vpisal tudi v protokolarno knjigo občine Polzela.

Dan slovensko-ameriškega prijateljstva zaznamujemo od leta 2014, ko je bila v Andražu nad Polzelo odkrita spominska plošča v spomin na posadko desetih pilotov bombnika B-17, ki je strmoglavil ob vznožju Gore Oljke 19. marca 1944. Osem jih je umrlo in so bili pokopani na pokopališču v Andražu nad Polzelo, dva sta strmoglavljenje preživela ob pomoči prebivalcev Andraža.

Na tradicionalni slovesnosti v znamenje slovensko-ameriškega prijateljstva je imel slavnostni nagovor predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, na slovesnosti pa je spregovoril tudi general ameriških letalskih sil Jason E. Bailey, poveljnik 31. lovskega krila v letalskem oporišču Aviano v Italiji.

Oba govornika sta v nagovoru poudarila trdno in trajno prijateljstvo med Slovenijo in Združenimi državami Amerike, ki se je okrepilo po tem, ko se je Slovenija pridružila zvezi Nato in Evropski uniji. Kot je poudaril general Bailey Slovenija in ZDA svoje vezi krepita tudi s skupnimi misijami in treningi, prav tako pa se častniki in podčastniki slovenske in ameriške vojske izobražujejo tako v Sloveniji kakor v ZDA. “Naše partnerstvo je močno in vsak dan postaja močnejše. Skupaj se lahko upremo vsakemu izzivu, če ohranimo vero in skupne vrednote,” je dejal general Bailey in izrazil hvaležnost, da se lahko danes spominjamo ljudi, ki so v vojni dali svoje življenje.

Predsednik Vlade RS