Včeraj je na Nova24TV potekala oddaja »Pogovor s predsednikom«, kjer je v prvem delu predsednik vlade Janez Janša predstavil delo vlade v prvih 2 mesecih in času epidemije ter nadaljnje delo vlade s katerim bo Slovenijo popeljala nazaj na predkrizno raven. V drugem delu oddaje je predsednik vlade odgovarjal tudi na vprašanja gledalk in gledalcev.

Na začetku je predsednik vlade Janez Janša povedal, da je Slovenija dobila prvo bitko v boju s koronavirusom ni pa še dobila vojne. Uspešno zajezitev širjenja je pripisal spoštovanje ukrepov, ki jih je vlada sprejemala, prebivalci Slovenije pa so jih v veliki meri tudi upoštevali. Janša je poudaril tudi, da je Slovenija sprejemala v primerjavi z nekaterimi državami bistveno milejše ukrepe, ki pa so bili vedno plod večurnega ali celo večdnevnega usklajevanja različnih strok.

Dotaknil se je tudi dejstva, da bi bil boj vlade z epidemijo, ki je bila razglašena en dan pred prisego vlade, ki jo sam vodi bistveno lažja, če bi vlada Marjana Šarca ob koncu zimskih počitnic izdala samo določena priporočila. Prepričan je namreč, da bi morala takrat vlada izdati priporočilo, da ljudje, ki so smučali v Italiji oziroma so dopustovali tam, kjer so se že borili s koronavirusom, da naj po vrnitvi ostanejo doma v 14 dnevni samoizolaciji. S tem bi po besedah Janše preprečili vnos virusa v domove za starejše kot se je zgodilo v Metliki in v šole kot se je zgodilo v Šmarju pri Jelšah, od koder se je potem virus širil v dom za starejše.

Predsednik vlade se zaveda, da vnosa virusa v državo ne bi mogli preprečiti tudi, če bi epidemijo razglasili teden ali dva pred 12. aprilom kot so to storile baltske države, bi pa bil obseg po njegovem prepričanju bistveno manjši kot je bil v tem trenutku.

V oddaji se je Janez Janša dotaknil tudi ekonomskega položaja Slovenije glede na epidemijo, ki nas je prizadela. »Če bo, kot je napovedano in če bo ta vlada, to obljubim, da bomo že čez eno leto približno na predkrizni ravni. Torej blaginja ne bo bistveno trpela. To je posledica ukrepov, ki smo jih sprejeli«, je v oddaji poudaril predsednik vlade.

Kljub vsemu se moramo zavedati, da je Slovenija izvozno naravnana in s tem tudi vpletena v skupni evropski trg, kar bo zagotovo pustilo posledice na našem gospodarstvu, vendar je predsednik prepričan, da bodo ukrepi, ki jih je vlada že sprejela in jih še bo, pomagali, da bomo iz krize prišli v enem letu in ne v štirih kot se je to zgodilo v zadnji gospodarski krizi. K tem dejstvom bo po besedah Janše pripomogel tudi tretji protikoronski paket, ki ga vsi ministri in člani svetovalne skupine ekonomista Mateja Lahovnika pripravljajo že nekaj časa, včeraj pa so ga tudi izdelovali že v podrobnostih. »Z njim skušamo tudi za prihodnje mesece sprejeti ukrepe, ki bodo omogočili kar najhitrejše okrevanje slovenskega gospodarstva, in to na način, da bomo prebivalci Slovenije, slovenski državljani, čim lažje šli čez to obdobje. In ne tako kot v času zadnje gospodarske in finančne krize, ko so bili v glavnem sprejeti napačni ukrepi«, je povedal Janez Janša. In prav ti sprejeti napačni ukrepi v času zadnje krize so po mnenju Janeza Janše posledica, da smo v Sloveniji toliko časa čutili krizo.

M.I.