Predsednik vlade Janez Janša ob 30. obletnici Banke Slovenije na obisku v Muzeju Banke Slovenije

Predsednik vlade Janez Janša in guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle. (Avtor Kabinet predsednika vlade)

Predsednik vlade Janez Janša je včeraj obiskal Banko Slovenije. Obisk je potekal v sklopu zaznamovanja 30-letnice Banke Slovenije, zato je predsednik vlade prejel tudi zlato medaljo, ki je bila izdana ob tej priložnosti. Banka Slovenije je bila namreč ustanovljena 25. junija 1991, ko je bil sprejet Zakon o Banki Slovenije, njena prva naloga pa je bila uveljavitev samostojne valute – tolarja.

Na medalji, katere grafično upodobitev so izbrali državljanke in državljani v spletnem glasovanju, je predstavljena povezanost centralne banke in države. Tako je na eni strani predstavljena simbolika nastanka slovenske države, na drugi strani pa je mogoče videti prikaz razvoja centralne banke.

Predsednik vlade Janez Janša je ob prejemu medalje guvernerju Boštjanu Vasletu čestital za 30-letnico delovanja.

Predsednik vlade Janez Janša si je skupaj z guvernerjem Banke Slovenije Boštjanom Vasletom ogledal tudi Muzej Banke Slovenije. Muzej, ki je razdeljen v šest različnih sklopov, je namenjen krepitvi finančnega opismenjevanja mladih in odraslih, in sicer skozi predstavitev ključnih nalog centralne banke ter njenega vpliva na vsakodnevno življenje in odločitve posameznikov. V muzeju si je v delu za numizmatiko mogoče ogledati razvoj slovenske valute od bonov do tolarja in nato evra ter različne vzorce evrskih kovancev in bankovcev. Prikazana sta tudi delovanje Evrosistema in vloga Banke Slovenije v njem. V muzeju so na praktičen in inovativen način predstavljeni ključni stebri delovanja Banke Slovenije: denarna politika, mikrobonitetni nadzor, makrobonitetna politika ter reševanje bank v težavah in sistem jamstva za vloge.

Avtor: Kabinet predsednika vlade