Predsednik vlade Janez Janša s podpredsednikom Evropske komisije Margaritisom Schinasom

Predsednik vlade Janez Janša s podpredsednikom Evropske komisije Margaritisom Schinasom | Avtor KPV

Predsednik vlade Janez Janša se je danes srečal s podpredsednikom Evropske komisije in komisarjem za spodbujanje evropskega načina življenja Margaritisom Schinasom. Sogovornika sta nadaljevala pogovor, ki sta ga imela ob obisku predsednika vlade v Atenah, 10. maja 2021.

Obravnavala sta ključne prioritete slovenskega predsedstva Svetu EU. Komisar se je uvodoma zahvalil, ker je Slovenija kot eno svojih prioritet predsedovanja Svetu EU navedla evropski način življenja.

Ena ključnih tem slovenskega predsedovanja bodo tudi pogajanja o novem paktu o migracijah in azilu. Predsednik vlade in podpredsednik Komisije sta si bila enotna glede pomena nove Schengenske strategije in pomembnosti širitve schengenskega območja.

Obravnavala sta tudi vprašanje kibernetske varnosti, ki je prav tako ena ključnih prioritet predsedovanja Slovenije Svetu EU. Prav tako sta obravnavala tudi stanje epidemije v EU, ki upada in kar ob spodbudnem naraščanju precepljenosti v državah članicah predstavlja realno osnovo za bolj optimistična pričakovanja.

Predsednik Vlade Republike Slovenije