Predsednik vlade Janez Janša v Savinjski regiji

Predsednik vlade Janez Janša na delovnem posvetu v Podčetrtku. | Avtor Kabinet predsednika vlade

Danes je Vlada Republike Slovenije obiskala Savinjsko regijo. Po površini je savinjska statistična regija 4. največja regija v Sloveniji, po številu prebivalcev pa 3. največja regija v Sloveniji. Sestavlja jo 31 občin.

Naravni prirast v savinjski regiji se je od leta 1995 gibal zelo podobno kot naravni prirast za celotno Slovenijo. V letih od 2005 do 2016 je bil naravni prirast pozitiven, v zadnjih 4 letih pa negativen. Največje zaposlitveno središče je Celje, sledi Velenje. V Celje prihaja na delo 19.000 delovno aktivnih iz drugih občin Slovenije. Izrazito delovno aktivni občini sta poleg Celja še Nazarje in Zreče. V savinjski regiji je bilo v juniju 2021 skoraj 33.000 delovno aktivnih v predelovalnih dejavnostih. To je za skoraj 6 % več kot pred letom dni. V savinjski regiji je tudi 1.300 delovno aktivnih v dejavnosti rudarstvo. V savinjski regiji je bilo v 2020 zabeleženih približno 1,2 milijona turističnih prenočitev, kar jo uvršča na 3. mesto med regijami. 77 % prenočitev so ustvarili domači turisti. V savinjski regiji je tudi približno 10.000 kmetijskih gospodarstev, ki obdelujejo skoraj 64.000 ha kmetijskih zemljišč. Savinjska regija ima 3. največjo površino kmetijskih zemljišč med vsemi regijami in 2. največje število kmetijskih gospodarstev. Povprečna mesečna neto plača tistih, ki so delali v savinjski regiji, je v 2020 znašala 1.105 EUR, kar je bilo približno 104 EUR manj od povprečja v celotni Sloveniji.

Člani vlade so se sprva sestali na delovnem posvetu v Podčetrtku, kjer je nekaj uvodnih besed spregovoril župan občine Podčetrtek Peter Misja. Župan je pohvalil vrsto projektov, ki v tem času potekajo v občini ter izpostavil, da ga izjemno veseli, da je današnji obisk vlade v občini prvi po letu 2007. Na posvetu so ministrice in ministri spregovorili predvsem o projektih v regiji na področju obrambe, gospodarstva, izobraževanja, pravosodja, kulture, notranih zadev, okolja in prostora. Izpostavljen je bil predvsem pomen zdraviliškega turizma v regiji ter projekti, ki se v regiji izvajajo v okviru kohezijskih sredstev.

Predsednik Vlade RS in Vlada RS