Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša pozval predsednico Evropske komisije k ustanovitvi neodvisne komisije v izogib ponovnim absurdnim obtožbam slovenske vlade!

Foto: Kabinet predsednika vlade

Na predsednico Evropske komisije Ursulo Von der Leyen je predsednik vlade Janez Janša naslovil pismo za ustanovitev ad hoc delovne skupine, sestavljene iz predstavnikov Evropske komisije in ostalih institucij, da v najkrajšem možnem času obišče Slovenijo ter se prepriča o stanju demokracije, neodvisnosti sodstva, vladavine prava in pluralnosti medijev v Sloveniji. Med drugim je zapisal: “Spoštovana gospa predsednica, ne želimo, da se saga z neutemeljenimi obtožbami zoper slovensko vlado, podobno kot leta 2007, še naprej širi po Evropi – na žalost deloma tudi s pomočjo posameznikov iz institucij EU – saj se večinoma uporablja za prikrivanje resničnih težav, s katerimi se sooča naša demokracija.

Zaradi obtožb podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove ter ponavljajočih se obtožb tiskovnih predstavnikov Evropske komisije v zvezi s svobodo tiska v Sloveniji je predsednik Vlade Republike Slovenije predsednici Evropske komisije Ursuli Von der Leyen predlagal ustanovitev ad hoc delovne skupine, ki bi obiskala Slovenijo in se prepričala o stanju medijev, vladavine prava, neodvisnosti pravosodja in stanja demokracije.

Obenem je še premier Janša zapisal, da Slovenija prevzema s 1. julijem letošnjega leta predsedovanje EU ter si ne želi, da bi se enako kot v letu 2008 ponovila zgodba o 571 podpisanih novinarjih, ki so v evropsko javnost poslali pismo, da predsedovanje predstavlja grožnjo za celotno Evropsko unijo. Tudi takrat so namreč številni evropski mediji nekritično povzemali te absurdne obtožbe in jih ponavljali.

V nadaljevanju objavljamo pismo v celoti.

 

 

Vir: Nova24TV