Predstavljene podrobnosti v zvezi z zasegom 300 kg heroina, ki se je skrival v vrečah za lepilo!

Foto: FURS

Na novinarski konferenci sta Nedjan Jerman, namestnik direktorice Finančnega urada Koper in Dean Jurič, vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper predstavila podrobnosti v povezavi z najdbo in zasegom večje količine prepovedane droge v koprskem pristanišču ter kriminalistične aktivnosti, ki so jih pripeljale do osumljencev.

Uslužbenci FURS so namreč v zabojniku, ki je v koprsko pristanišče prispel 25. 4. 2018 iz Irana preko Turčije, našli 300 kg heroina. Dokumenti so nakazovali, da bi naj bilo v zabojniku 800 vreč lepila za keramiko v skupni teži 20.270 kg. Na dokumentih je bilo kot pošiljatelj navedeno podjetje iz Irana, prejemnik pa podjetje v Sloveniji. Pri uslužbencih FURSA so sum spodbudile vrečke, katerih teža in vsebina je odstopala od ostalega prijavljenega blaga. V nadaljevanju je sum potrdil tudi preliminarni test za droge.

Med preiskavo zabojnika so kriminalisti in uslužbenci FURSA našili 25 PVC vreč prepovedane droge – heroina, ki so tehtale 300 kg. Po navedbah kriminalističnih tehnikov naj bi šlo za izredno čisti heroin. Cena zaseženega blaga bi v maloprodaji znašala okoli 100 milijonov evrov.

V torek, 21. 5. 2019 je v sklopu akcije okoli 100 kriminalistov in policistov PU Koper v sodelovanju z Generalno policijsko upravo, PU Ljubljana, PU Kranj, PU Maribor in PU Celje začelo z zaključnimi akcijami v leto dni trajajoči kriminalistični akciji zoper organizirano kriminalno združbo. Združba se je ukvarjala s tihotapstvom in preprodajo večjih količin drog.

V združbi, ki je organizirala tihotapljenje heroina v Slovenijo so sodelovali tudi trije državljani Slovenije, doma iz območja Ljubljane, stari 37 let in dva stara 31 let.  Vsi trije osumljeni so se po dostavi pošiljke lepila v prostore družbe na območju Ljubljane, katere lastnik je osumljeni 41-letni državljan Slovenije in Sirske Arabske republike, sestali v skladišču te družbe, da bi prevzeli omenjenih 25 vreč heroina.

Foto: FURS

Med hišnimi preiskavami so kriminalisti in policisti našli in zasegli večje število predmetov, med drugim tudi pištolo znamke Pietro Beretta in stiskalnico za izdelovanje paketov prepovedanih drog za potrebe nadaljnje distribucije. Najdene so bile tudi različne droge: 0,5 kg hašiša, 1,2 kg heroina, 1 kg konoplje, 1 kg kokaina in 300 ampul in tablet prepovedanih snovi v športu. Tako so kriminalisti in policisti pri hišnih preiskavah našli in zasegli okoli 4 kg prepovedanih drog za katere bi storilci na črnem trgu iztržili okoli 70.000 evrov.

Poleg prepovedanih drog je bilo na hišnih preiskavah zaseženo še skupno cca. 2 kg še neidentificirane snovi, za katero se sumi, da je bila namenjena za večanje volumna oz. mase prepovedane droge.

Za zaseženi heroin je bilo ugotovljeno, da bi si osumljeni s prodajo 302 kg heroina lahko pridobili protipravno premoženjsko korist v višini med 30 in 50 milijonov evrov. Analize zaseženega heroina so pokazale, da je zasežena heroinska mešanica vsebovala cca. 57 % heroina (op. povprečna čistost heroina za ulično preprodajo znaša 12 % kar pomeni, da bi iz 1 kg zaseženega visoko kvalitetnega heroina z redčenjem oz. povečanjem volumna s primesmi, pridobili lahko tudi do 5 kilogramov heroina). Trenutna cena za kilogram heroina znaša približno med 15.000 (petnajst tisoč) in 20.000 (dvajset tisoč) evri, gram pa stane 35 evrov.

Koprski kriminalisti so na pristojno državno tožilstvo zoper 4 osumljence preiskovane kriminalne združbe podali kazensko ovadbo, v kateri se jim očita storitev kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog (po 186 čl. KZ-1). Za tovrstno kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora v trajanju od 3 do 15 let.

Vir: FURS