Prejeli smo: Odziv na stavko učiteljev

V naše uredništvo smo prejeli pismo nezadovoljnega starša in ga v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Skrajno nedopustno je kaj vse si dovoli tako SVIZ, kot stavkovni odbori SVIZ-a po slovenskih šolah. V minulih dneh so naši otroci domov prinesli okrožnice, s katerimi želita SVIZ in stavkovni odbor posamezne šole starše obvestiti zakaj bodo vzgojno-izobraževalni zavodi v sredo, dne 14. 2. 2018 zaprti. V pojasnilu se izgovarjajo, da so primorani stavkati, saj njihovo delo po dosedanjih standardih ni dovolj vrednoteno in spoštovano s strani Vlade Republike Slovenije. V okrožnici navajajo tudi, da naše šolstvo dosega zelo visoke standarde, kar dokazujejo različna priznanja učenk in učencev v mednarodnem udejstvovanju, a da bo v primeru neposluha Vlade Republike Slovenije za njihove zahteve kakovost učnega sistema padla, kar so jasno tudi zapisali.
SVIZ je tako že kot ničkolikokrat do sedaj za izsiljevanje svojih zahtev uporabil učenke in učence, ki obiskujejo naš vzgojno-izobraževalni program. Tako postavlja Vlado RS pred dejstvo, da bodo v primeru neupoštevanja njihovih zahtev pri znanju prikrajšani otroci. To pa se bo tako ali tako zgodilo, ko bodo v sredo, dne 14. 2. 2018 zaprti vzgojno-izobraževalni  zavodi. Vedno poslušamo kako so učitelji vezani na normative, ki jih morajo izpolniti skozi tekoče šolsko leto in s takšnim številom dni komaj podajo vso snov. Kaj bo pa sedaj? Vzgojno-izobraževalni zavodi bodo zaprti in tako bodo izgubili še en dan. Kako bodo potem lahko kvalitetno nadoknadili ta dan za podajo snovi? Po vsej verjetnosti se SVIZ ni ukvarjal s tem, saj jim je primarni cilj zadovoljiti lastne «apetite«, kvalitetna podaja snovi učenkam in učencem pa je sekundarnega pomena.
Zadnji čas je, da se konča izsiljevanje s svojimi zahtevami preko naših otrok. Otroci niso krivi za nastalo situacijo, ampak imajo po 57. členu Ustave Republike Slovenije, ki določa, da država ustvarja možnosti, da si državljani lahko pridobijo ustrezno izobrazbo, kar pa je zaradi trmastega izsiljevanja s strani SVIZ-a onemogočeno. V SVIZ-u pa so ob tem verjetno pozabili tudi na 29. člen Konvencije o otrokovih pravicah (poprej navedeni člen določa, da mora izobraževanje otrok zagotoviti razvoj njihovih sposobnosti in krepitev spoštovanja človekovih pravic). Poprej navedeno otrokom ni zagotovljeno, saj s tem, ko so vzgojno-izobraževalne ustanove v času ko bi morale le-te biti odprte, zaprejo svoja vrata. Trpijo pa seveda otroci, ki postanejo še bolj obremenjeni.
Nedopustno je, da nekaj posameznikov z vrha SVIZ-a tako dolgo »podpihuje« vse svoje člane, da le-ti vsa njihova natolcevanja vzamejo kot resnična in potem z nerazumnimi potezami posežejo po pravicah otrok. Zakaj morajo stavkati ravno pred volitvami? Naj organizirajo stavkovna dogajanja v času prvomajskih počitnic, poletnih počitnic ali pa bi stavkali v času novoletnih počitnic, ko zaradi njihovih zahtev ne bi bili za svoje znanje prikrajšani otroci. Dovolj imajo terminov, da bi to lahko izpeljali pa ne bi bilo škode za naše otroke.
Za konec je potrebno poudariti še eno dejstvo. V kolikor bi vsi učitelji vedeli kje in kdaj se njihov glavni tajnik sprehaja po Ljubljani, bi jim bilo v hipu jasno kako se le-ta »bori« za njihove pravice. Potem pa bi na stvari pričeli gledati z drugega zornega kota in bi spoznali, da je stavka zmanipulirana in ne stremi k dosegi stavkovnih zahtev. Ker kot se verjetno vsi več kot dobro zavedate, da stavkovne zahteve niso postavljene na realnih temeljih.