Iz Policijske uprave Celje so sporočili, da so pred dobrima dvema letoma v Celju obravnavali več primerov nasilništva nad mladoletnimi osebami. Takrat so ovadili mladoletnega državljana Kosova, ki je bil kasneje izgnan iz države. Od takrat do zdaj niso beležili izstopajočih primerov nasilja nad mladimi. Policijska uprava Celje pa je bila v začetku tega meseca obveščena, da je skupina mladoletnih državljanov Kosova napadla dva mladoletna dijaka, ju pretepla in z njima poniževalno ravnala. Pri tem so enega od njiju tako hudo poškodovali, da je zaradi hudih telesnih poškodb, dvakratnega zloma čeljusti še vedno na zdravljenju v celjski bolnišnici.

Pri obravnavi tega primera so bili obveščeni, da je skupina mladoletnih državljanov Kosova dijaka, ki v bolnišnici okreva po poškodbah in še enega dijaka napadla že v začetku aprila letos. Oba so takrat lažje poškodovali.  Na Policijski upravi Celje so pri zbiranju obvestil ugotovili še, da je mladoletni državljan Kosova, ki je sodeloval v pretepu, ko so mladoletnika hudo poškodovali, v času od septembra do konca novembra letos, najmanj enega mladoletnega dijaka v šolskih prostorih in v okolici šole izsiljeval za denar. V strahu, da ga bo osumljeni pretepel mu je oškodovani mladoletnik večkrat izročil manjše količine denarja.

Osumljeni mladoletni državljan Kosova je na družbenih omrežjih objavljal svojo fotografijo z dvema avtomatskima puškama Kalašnikov v rokah in na ta način še dodatno ustvarjal strah med vrstniki in si jih na ta način podrejal. Iz Policijske uprave Celje so še sporočili, da so zaradi sumov storitve kaznivih dejanj nasilništva, hude telesne poškodbe in izsiljevanja privedli k preiskovalnemu sodniku, ki mu je odredil pripor. Za kaznivo dejanje nasilništvo je zagrožena kazen do treh let zapora, za kaznivi dejanji izsiljevanje in huda telesna poškodba pa pet let zaporne kazni.

Na Policijski upravi Celje poudarjajo, da je vsako nasilno dejanje, ne glede na obliko, bodisi verbalno ali fizično, nad mladoletnimi osebami nedopustno, zato bodo še naprej dosledno represivno ukrepali zoper vsakega storilca, ki bo izvajal nasilje nad vrstniki. Mladoletniki naj o vsakem takem ravnanju obvezno seznanijo starše, profesorje ali prijatelje in zadevo prijavijo policiji, v nasprotnem primeru namreč dajejo nasilnežu le še večji občutek moči.

M.I.