Preko aplikacije E-Donacije lahko 0,5 % dohodnine namenite tudi gasilskim društvom v Sloveniji

Foto: pixabay.com
Na novinarski konferenci Gasilske zveze Slovenije so predstavili, da je bilo v času epidemije aktiviranih veliko število gasilcev, ki so v tem času pomagali Civilni zaščiti RS. Z razglasitvijo konca epidemije se lahko gasilci v Sloveniji ponovno posvetijo drugim nujnim aktivnosti.
Te okoliščine so pripomogle k zamiku načrtovanih sprememb na področju zagotavljanja finančnih sredstev za delovanje gasilcev v Sloveniji, ki pa so še kako pokazale, da je zastavljen koncept s katerim bi gasilci pridobili večja finančna sredstva še kako upravičen.
Na tiskovni konferenci so predstavili tudi načrte modernizacije gasilskih društev v Sloveniji. Gasilska zveza načrtuje, da bodo gasilska društva letos kupila 200 vozil  v vrednosti 200 milijonov evrov. Večino sredstev v tem času gasilska društva prejmejo od lokalnih donatorjev, ki jim pomagajo tudi večkrat letno. Gasilska društva potrebna finančna sredstva pridobivajo s pomočjo dobrodelnih koncertov, sejmov, veseli in temovanj, kar pa bo zaradi pojava koronavirusa še dlje časa onemogočeno.
V Gasilski zvezi Slovenije si prizadevajo, da bi takšno zbiranje sredstev postala dopolnilna aktivnost. Poudarili so, da kljub dejstvu, da aplikacija E-Donacije ni bila ustvarjenja zaradi koronavirusa lahko predstavlja rešitev za izzive, ki so jim bili gasilci priča v času epidemije koronavirusa. S takšno aplikacijo bi lahko gasilska društva pridobila osnovna materialno-finančna sredstva za svoje delovanje.
Uvajanje in testiranje aplikacije E-Donacije so v Gasilski zvezi Slovenije skupaj s Skupino Kovanček Group, kot enega izmed ključnih orodij zbiranja finančnih sredstev, pričeli konec lanskega leta. V rekordno kratkem času v le nekaj dneh so zbrali prek 8000 donatorjev dohodnine. Že takrat so si v Gasilski zvezi Slovenije zastavili, da bodo po uspešnem testiranju v mesecu marcu začeli z donatorsko akcijo, za katero upajo, da bo največja v slovenski zgodovini.
Zaradi epidemije koronavirusa so jo morali preložiti in jo bodo začeli sedaj še z večjo motivacijo, v njej pa lahko sodelujejo vsa gasilska društva. Z akcijo želijo na moderen, tehnološko dovršen, enostaven in varen način zagotoviti dolgoročna donatorska sredstva gasilskim organizacijam, brez lastnega vložka donatorja. Na novinarski konferenci so povedali, da več kot polovica davčnih zavezancev ne izkoristi možnosti donacije 0,5% dohodnine organizacijam, ki so upravičene do njih in tako je ostalo skoraj 5,5 milijona evrov sredstev nerazporejenih v proračunu. Želja gasilcev je, da omogočijo takšno rešitev, da z donacijo gasilskim organizacijam posameznik finančno ni obremenjen, temveč, če je možno, celo nagrajen.
V tem trenutku platforma omogoča doniranje dohodnine in menjavo ponudnika zdravstvenega zavarovanja, se pa implementirajo še drugi partnerji na ostalih področjih. Zato vabijo vse ponudnike bančnih, zavarovalnih in telekomunikacijskih storitev k sodelovanju.
Pozivajo tudi vsa gasilska društva, da se čimprej registrirajo v platformo in si omogočijo zbiranje donacij, saj bo v tem letu to verjetno realno edina rešitev, s katero bodo lahko delovali nemoteno.
M.I.