Predsednik vlade Janez Janša bo danes na videokonferenci z nemško kanclerko Angelo Merkel izmenjal stališča o aktualnih evropskih zadevah in zunanjepolitičnih temah, predvsem s področja prihodnjega predsedovanja Slovenije v Svetu EU. Slovenija bo v drugi polovici leta 2021 za predsedovanje nasledila Portugalsko. Janša in Merklova bosta prav tako na pogovoru izmenjala stališča o pandemiji koronavirusa, saj se je v obeh državah drugi val izkazal za izrazitejšega od prvega. Po napovedih kabineta predsednika vlade bosta poleg predsedovanja EU in razmer zaradi pandemije dotaknila tudi stanja na področju migracij ter razmer v Evropi in v svetu, s poudarkom na razmerah na Zahodnem Balkanu.

Nemčija do konca leta predseduje Svetu EU, nato bo januarja predsedovanje prevzela Portugalska, v drugi polovici 2021 pa Slovenija. Države aktivno usklajujejo programe v okviru tria. Eden glavnih ciljev slovenskega predsedovanja, drugega po letu 2008, bo prispevati k močnejši in odpornejši EU, ki bo sposobna obvladovati različne krize, kot so pandemije, kibernetski napadi in nezakoniti migracijski tokovi. V času nemškega predsedovanja pa je decembra letos pričakovati začetek pristopnih pogajanj EU s Severno Makedonijo.

Slovenja in Nemčija se tako kot druge evropske države soočata z drugim valom pandemije covida-19, ki je v obeh državah veliko bolj izrazit, kot v prvem valu. Prav tako v obeh državah zaostrujejo ukrepe za zajezitev širjenja okužb, v Nemčiji pa so včeraj celo zabeležili preko 11 tisoč novih okužb. Voditelji članic EU, med njimi tudi Janez Janša in Merklova, so ob slabšanju epidemioloških razmer v Evropi na nedavnem vrhu EU pozvali k nadaljnjemu usklajevanju ukrepov proti novemu koronavirusu na podlagi najboljših znanstvenih dognanj, še zlasti glede pravil o karanteni, čezmejnega sledenja stikom okuženih, testiranja in začasnih omejitev nebistvenih potovanj v unijo.

Avtorica Sara Rančigaj, več lahko preberete tukaj.