Premier Janez Janša: “V Državni volilni komisiji je levica še v večji premoči kot na Ustavnem sodišču”

Foto: UKOM

Premier Janez Janša se je z nekaj zapisi tri dni po volitvah odzval na rezultate in potek samih volitev. Predsednik vlade je dejal, da je za letošnje državnozborske volitve Državna volilna komisija (DVK) s preglasovanjem odločila, da pri sestavi volilnih odborov ne upošteva dosedanjega tolmačenja zakona, kjer je možnost predlaganja članov proporcionalna glede zastopanosti strank v Državnem zboru. Po besedah Janše je tako lahko imela Slovenska demokratska stranka namesto 2 članov predlagala samo enega.

Stranki je kljub temu uspelo spremljati 84 odstotkov volišč. Na nekaterih so bile odkrite manjše nepravilnosti, ki pa na teh voliščih bistveno niso vplivale na rezultat. V stranki jih bistveno bolj skrbijo predčasne volitve, hranjenje volilnih skrinjic in imenikov, preko noči in v času od četrtka do štetja v nedeljo. V SDS opozarjajo tudi na neoštevilčene glasovnice in možnost manipulacije pri glasovanju na daljavo. V SDS so doslej predlagali vrsto dopolnitev pravil s katerimi bi se povečal nadzor, vendar je bila večina le-teh zavrnjena.

Po besedah Janeza Janše je to posledica dejstva, da v DVK, ki ga imenuje Državni zbor ima levica še večjo premoč kot na Ustavnem sodišču. Kljub vsemu temu po besedah Janše to za nekateri ni dovolj, da bi bil nenavaden rezultat na volitvah posledica zarote na DVK. Posledica tega rezultata so po besedah Janše lahko tudi 2 letno radikalno zmerjanje vlade in vseh koalicijskih partnerjev na RTV Slovenija, POP TV in Odlazkovih medijih. Ti namreč niso izpostavili nobenega zgodovinskega uspeha vlade v objektivni luči oziroma so jih celo zamolčali.

Vir: Twitter