Predsednik vlade Janez Janša se je na družbenih omrežjih odzval na vtikanje v notranje zadeve EU s strani multimilijarderja in finančnega špekulanta Georgea Sorosa, ki je evropskim voditeljem, tam izza Atlantskega oceana in dežele “ameriških sanj”, znova solil pamet, da ne bi smeli sprejeti kompromisa glede evropskega proračuna in sklada za obnovo ter zagotoviti delovanje “vladavine prava”. Kot je v svojem kratkem sporočilu na družbenih omrežjih pričakovano zapisal špekulant Madžarska in Poljska predrzno ogrožata temeljne vrednote EU.

“Ne vtikajte se v EU in Evropo, prosim. Vaš umazan denar za t. i. NVO-je je poglavitni vir konfliktov na kontinentu, saj uničuje zaupanje med ljudmi in demokracijo. En Brexit je bil dovolj. EU potrebuje okrevanje in stabilnost. Kanclerka Angela Merkel je dobro opravila svoje delo,” se je premier Janez Janša odzval na hujskaški zapis finančnega špekulanta Georgea Sorosa, ki se je znova vtaknil v stvari, ki se ga povsem nič ne tičejo.

Kompromis glede proračuna, ki ga je Unija dosegla z državama, pa po njegovem prepričanju odraža zmotno prepričanje, da je to grožnjo enostavno mogoče zaobiti. Špekulant je v svojem članku z naslovom “Cena predaje Merklove izsiljevanju Madžarske in Poljske” na spletnem mediju Project Syndicate znova prodajal svoje stare “gnile” bučke. Njegov prirojeni verbalni “refluks” na uspešen evropski vrh je bil nepogrešljiv, saj uspešna, složna in združena EU nikdar ni bila njegova “intimna opcija”.

 

Kot v svojem “spisu” jamra Soros, je nemška kanclerka Angela Merkel delala pod ogromnim pritiskom, da bi preprečila madžarski in poljski veto na sprejemanje proračuna ter sklada za okrevanje. Poleg tega še navaja, da je kompromis, ki ga je dosegla z Madžarsko in Poljsko, najslabša od možnosti. Ob tem se prašujemo, zakaj je Soros v svoji rani mladosti odšel s trebuhom za kruhom, zapustil rodno Madžarsko in se podal v širni svet. Lahko bi to, po njegovem katastrofalno situacijo, uspešno reševal kar v svoji rodni domovini Madžarski kot politik ali pozneje kot poslanec v Bruslju.

Avtor Domen Mezeg, več lahko preberete tukaj.