V članku “Inšpektorji zasegli več kot 300 kilogramov češenj vprašljivega porekla” avtorja M.S. lahko beremo, da je med aprilom in junijem Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opravila nadzor nad prodajo sadja in zelenjave, z namenom učinkovitega preprečevanja goljufivih praks ter zavajanja potrošnikov, zlasti glede zavajanja z napačno navedbo porekla.

Inšpektorji so poleg pravilne navedbe porekla preverjali tudi ostalo označevanje, sledljivost, kakovost in izpolnjevanje sanitarno-tehničnih pogojev na mestu prodaje. Opravili so 219 pregledov, največkrat so pregledali češnje, marelice, jagodičevje in šparglje.

Inšpekcija je ugotovila, da se na stojnicah prodaja ne izvaja enakomerno na celotnem območju Slovenije, namreč največ tovrstne prodaje je v osrednji in v jugozahodni Sloveniji, manj na severovzhodnem delu države. Prodaja na stojnicah ob morju je že nekaj let povečana, zlasti ob cesti, ki povezuje Slovenijo s Hrvaško. Prodaje sadja in zelenjave na stojnicah je bilo v začetku maja 2019 malo, kar je bilo posledica neobičajno slabega vremena. Tudi jagode spadajo v skupino sadja, kjer je bilo največ neskladja pri sledljivosti in poreklu.

Največ je bilo neskladnosti ugotovljeno pri splošni označenosti (22 odstotkov), sledita nepravilno navajanje porekla (17 odstotkov) ter neustrezno zagotavljanje sledljivosti (13 odstotkov).

V okviru nadzora so inšpektorji zasegli 307,87 kilograma češenj, 55,4 kilograma marelic ter 137 kilogramov jagod.

V okviru nadzora so inšpektorji izrekli 54 upravno inšpekcijskih ukrepov, skupaj je bilo uvedenih 56 prekrškovnih postopkov.

Pri potrošnikih sta sadje oziroma zelenjava, pridelana v Sloveniji zaželjena ter cenjena, za te pridelke so pripravljeni plačati višjo ceno. Ravno to je bistven razlog za namerno zavajanje potrošnikov glede porekla. Glede navedbe porekla je največ nepoštene prakse še vedno na stojnicah, ki so zunaj organiziranih prodajnih mest – to so stojnice ob cestah. Zaznana je bila praksa, da pravne osebe, ki so bile nadzorovane leto dni prej in jim je bilo pravnomočno izrečenih več glob ter drugih ukrepov tudi s strani sodišč, ustanovijo v naslednjem letu novo podjetje, ki nadaljuje enako nepošteno prakso prodaja zelenjave in sadja.

Inšpektorji so poudarili, da stojnice ob cestah niso najbolj zaupanja vredna mesta glede pravilnega navajanja porekla sadja in zelenjave, ki ga tržijo.

Članek “Inšpektorji zasegli več kot 300 kilogramov češenj vprašljivega porekla” lahko najdete tukaj: https://www.24ur.com/novice/slovenija/inspekcija-2.html