Previdno: zavajajoče oglaševanje izdelka Imosteon

Foto: Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije

Zdravstveni inšpektorat RS je opozoril na zavajajoče oglaševanje izdelka Imosteon in zato odsvetuje nakup izdelka na spletnih straneh, kjer je predstavljen kot zdravilo.

Zdravstveni inšpektorat je na podlagi prijave obravnaval oglaševanje in prodajo izdelka Imosteon na spletni strani: https://lhiiyzmm.smilewinter.com/?country_code=SI

Izdelek se oglašuje in trži tudi na drugih spletnih straneh, kot:

https://imosteon-gel.com/

https://topshop-eu.com/sl/imosteon/ s povezavo na »uradno« spletno stran:

https://lgrtexsq.diarymaria.com/?sid1=102220413c50ff0f7b4ccaad7d9d93

Ob tem so na inšpektoratu zapisali, da se izdelek predstavlja na način, kakor da je zdravilo, čeprav v Sloveniji ni registriran kot zdravilo, za zdravljenje osteohondroze, artroze in travmatskih obolenj, za blaženje bolečine v mišicah, pripomore k regeneraciji hrustanca…

Izdelek je glede na sestavine, ki so omenjene na eni od spletnih strani, lahko tudi kozmetični izdelek, ki pa mu prodajalec pripisuje določene lastnosti, ki jih kozmetični izdelki nimajo, ne morejo oziroma ne smejo imeti.

Na spletni strani ni navedenih podatkov o prodajalcu, niti v politiki zasebnosti. Spletna stran je bila registrirana v Rusiji, od koder izhaja tudi podjetje, ki skriva podatke o plačniku domene. Drugih informacij na spletni strani ni (telefonske številke, e-maila).

Iz gornjih informacij sledi, da prodajalec skriva svojo identiteto. Za naročilo se zahteva le vnos države, imena in telefonske številke.

Izdelek se ponuja z visokim popustom. Akcijska ponudba naj bi bila tudi časovno omejena, kar je umetno ustvarjanje časovnega pritiska za nakup in sodi med nepoštene poslovne prakse. Uporabljene so lažne identitete in izjave. Objavljeni so komentarji oseb, ki so izdelek preizkusili, pri čemer njihove verodostojnosti ni mogoče preveriti.

Vse navedeno kaže na to, da navedbe na spletnih straneh niso resnične in da gre za še eno izmed spletnih prevar. ZIRS odsvetuje nakup izdelka preko omenjenih spletnih strani.

Ob tem so na inšpektoratu ponovno opozorili, naj potrošniki pred nakupom prek spleta preverijo spletno stran. Predvsem je potrebno poiskati informacije o ponudniku v spletni prodajalni, saj so ti podatki za spletne trgovine v EU zakonsko obvezni. Hkrati vsem uporabnikom svetovnega spleta priporočajo, da obiščejo spletne strani Varni na internetu (https://www.varninainternetu.si/) preko katerih Slovenski center za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT uporabnike interneta seznanja z varno uporabo interneta.

Vir: gov.si