Pri dolgotrajni oskrbi nas prehitevajo skoraj vse evropske države

Foto: Romana Tomc

10. decembra je v Bruslju potekalo srečanje  Evropskih poslancev iz Slovenije z ministrom za zdravje Alešem Šabedrom. Na srečanju je minister predstavil zadnje poročilo OECD na področju zdravstva v Sloveniji. V izjavi za javnost je evropska poslanka Romana Tomc povedala, da so poslanci ministra opozorili, da je prednostna naloga ministrstva, da zmanjša čakalne vrste.

Tomčevo je tudi zanimalo v kateri fazi je trenutno zakon o dolgotrajni oskrbi, za katerega je v normativnem načrtu dela vlade predviden sprejem v letu 2019.  »To je področje, na katerem nas prehitevajo skoraj vse evropske države. Na zakon čakajo številne družine in posamezniki, ki zelo težko usklajujejo nego svojcev in poklicno življenje,« je še opozorila Romana Tomc.

Po besedah ministra naj bi bila večina zakona pripravljenega in bi se naj zadeva zapletala pri medresorskem usklajevanju ter pri določanju skrbnikov posameznih delov zakona. Tomčeva je ministra ob tem opozorila, da je potrebno v najkrajšem možnem času določiti košarico pravic.

Šabeder je bil s strani Romane Tomc opozorjen tudi na težavo, ki jo bo za sabo pripeljalo januarsko povišanje minimalne plače, saj se bodo posedično zvišale tudi oskrbnine v domovih za starejše.

M.I.