Pri Golobu želijo politično podreditev RTV ljudem “prodati” kot depolitizacijo medija

Foto: Zajem zaslona (Youtube - Radio Študent)

Z novo koalicijsko pogodbo želi nova vlada doseči spremembo zakona o spremembah in dopolnitvi zakona o radioteleviziji Slovenija. V morebitni novi koaliciji so mnenja, da trenutna ureditev omogoča oviranje ustavno zagotovljene svobode izražanja, saj omogoča državno oziroma politično obvladovanje kar dveh ključnih organov RTV Slovenija. “Zato so poglavitni razlogi za predlagano spremembo 26. člena ZRTVS-1 depolitizacija odločevalskih organov, zaradi pomembnosti javnega zavoda in specifik vodenja takega sistema pa tudi višja raven usposobljenosti ter povečanje odgovornosti članov,” so poudarili. Pri tem je potrebno povedati, da je prvopodpisana predlaganih morebitnih sprememb še do nedavnega “neodvisna” novinarka, sedaj poslanka Mojca Šetin Pašek, kar tudi dokazuje, da je na RTV polno družbenopolitičnih delavcev, ki imajo moč, da nasprotujejo vsaki spremembi. Tako na RTV Slovenija vsaka morebitna sprememba izven okvirjev levega pola pomeni politični prevzem.

Politika ne more depolitizirati tistega, kar je v osnovi in v izhodišču politično,” se je odzval Jože Biščak, Peter Jančič pa je pojasnil, da so v Gibanju Svoboda operacijo politične podreditve marketinško preimenovali v depolitizacijo medija –  saj se to, da si skušajo politično podrediti medij, ki ga plačujemo vsi, ne sliši lepo. V Gibanju Svoboda so namreč že pred volitvami napovedali, da bodo v primeru zmage poskrbeli za spremembo zakona o RTV Slovenija. Vse to naj bi se dogajalo pod pretvezo depolitizacije oziroma normalizacije na RTV Slovenija, saj se je namreč po 30 letih zgodilo, da tranzicijska levica v programskem in nadzornem svetu nima večine.

Po besedah Andreja Magajne se ponavlja leto 2010, ko je koalicija poskušala s podobnimi predlogi, vendar se je takratni zakon zdel slab tudi Magajni, ki je bil član SD. Takrat bi ga naj Majda Potrata prepričevala, da je vseeno, če je zakon slab, samo ga je potrebno sprejeti, ker naj bi imel Janez Janša večino na RTV Slovenija. Tako takrat kot danes bi lahko počakali, da se določenim članom iztečejo mandati in se jih zamenja, a kot kaže je to za njih predolgo in ne želijo čakati.

“Po zakonu, ki velja, so desetletje na javni RTVS z leve sredine imeli večino v programskem in nadzornem svetu in kadrovali generalne direktorje, nižje direktorje, voditelje in urednike,” je opozoril odgovorni urednik Siola Peter Jančič in pripomnil, da se je zaradi rezultata prejšnjih volitev pred tokratnimi volitvami to spremenilo, večino v programskem in nadzornem svetu RTVS imajo zdaj bolj desne stranke. “Ker levim strankam, ki so na volitvah dobile večino, ni všeč to, da v medijih še več let ne bi imeli možnosti nastavljati svojih direktorjev, urednikov, novinarjev in čistilk, poskušajo zakon hitro spremeniti,” je poudaril in pojasnil, da so operacijo marketinško iz politične podreditve poimenovali v depolitizacijo medija, saj se to, da si skušajo politično podrediti medij, ki ga plačujemo vsi, ne sliši lepo.

Celoten članek lahko preberete tukaj.

Vir: Nova24TV