V Avstriji so v zadnjih 24 urah zabeležili več kot 300 novih okužb z novim koronavirusom, kar je pri severnih sosedih najvišje število zabeleženih novih okužb v enem dnevu od začetka aprila. Največ okužb je bilo uvoženih s Hrvaške.

Obeta se kaos na avstrijskih mejah

Od začetka avgusta je bilo na avstrijskih mejah in obmejnih območjih izvedenih več kot 800.000 policijskih kontrol, od tega jih bilo okoli 650.000 izvedenih skupaj z zdravstvenimi službami. Po potrebi bodo od ponedeljka naprej povečali tudi število obmejnih policistov, a je to po prepričanju Nehammerja smiselno le, če bo na mejah tudi več zdravstvenega osebja. Policisti na meji ustavljajo vozila in preverjajo potovalne dokumente, ukrepe zaradi novega koronavirusa, kot je pošiljanje v karanteno, pa odrejajo zdravstveni uslužbenci. Minister je ob tem napovedal tudi uporabo dronov za nadziranje meje. Konec avgusta naj bi jih začeli poskusno uporabljati na meji z Madžarsko in Slovenijo.

Jutri, ko je zadnji dan za miren povratek domov, se obetajo na meji z Avstrijo velike kolone na meji s Slovenijo.

Avstrija poziva svoje državljane: “Vrnite se domov!”

Avstrija je zato v petek pozvala svoje državljane, naj se nujno vrnejo iz Hrvaške. Od ponedeljka pa bodo morali vsi, ki se bodo vračali iz Hrvaške in hoteli vstopiti v Avstrijo, predložiti negativen test na koronavirus, ki ne bo starejši od 72 ur. Kdor ga ne bo imel, bo moral test opraviti v roku 48 ur od povratka, do rezultatov pa ostati v karanteni, je pojasnil minister Anschober. S tem je Avstrija izenačila obravnavo potnikov iz Hrvaške s tistimi iz drugih držav Zahodnega Balkana – Bosne in Hercegovine, Kosova, Črne gore, Severne Makedonije in Srbije.

Avtor: e-maribor