Pričel se je kviz “Slovenija moja država”, mladi pokazali veliko znanja

Foto: Nova24TV

Ob 30. obletnici samostojnosti so na Nova24TV pripravili kviz “Slovenija moja država”. Voditelj kviza je Pavle Ravnohrib, ki udeležencem zastavlja vprašanja vezana na slovensko zgodovino in predvsem na ljudi ter dogodke okoli osamosvojitve.

Slovenska zgodovina je bistveno daljša kot zadnjih 30 let, ko smo stopili na pot samostojnosti. Avtorjem kviza se zato zdi prav, da so ljudje poučeni o vseh obdobjih našega naroda. Kljub vsemu bo poudarek na ljudeh in dogodkih, ki so privedli, da danes živimo v samostojni državi. Eden najbolj zaslužnih pri tem je vsekakor dr. Jože Pučnik, ki je ob razglasitvi plebiscita izrekel zgodovinske besede: “Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo”.

Prva oddaja je bila na razporedu v petek, sedaj pa jo boste lahko spremljali vsak delovni dan od ponedeljka do petka ob 21. uri. Finale bo na razporedu 25. junija, ko praznujemo dan državnosti. V prvi oddaji so bila med vprašanji tudi: “Kateri dve reviji sta v drugi polovici 80. let prejšnjega stoletja kritizirali jugoslovanski centralizem, enopartijski režim, rušili Titov Kult in opozarjali na nevarno vlogo vojske?”; “Avgusta 1941 je bila ustanovljena tajna služba VOS. Kdo jo je vodil?”; “Konec maja 1988 je JLA z izgovorom, da je šlo za izdajo vojaške skrivnosti, aretirala štiri Slovence. Kateri so bili ti štirje Slovenci?”

Avtorji kviza bodo vsem sodelujočim podelili priznanje »Domoljub«. Najboljši udeleženci bodo povabljeni tudi na prireditev na kateri bodo podelili tudi denarne nagrade. Prvouvrščeni bo prejel dva tisoč evrov, drugouvrščeni bo prejel tisoč evrov, tretjeuvrščeni pa bo prejel petsto evrov. Prvih deset uvrščenih tekmovalcev bo prejelo za nagrado izlet v Bruselj v spremstvu enega izmed staršev ali učitelja (spremstvo ni nujno za polnoletne dijake) ter predstavnikov VSO in Nova24TV, kjer si bodo ogledali Evropski parlament in se srečali z dr. Milanom Zverom in drugimi evropskimi poslanci.

Vir: Nova24TV