Pred prihajajočim novim šolskim letom je šentjurski župan na novinarski konferenci Agencije za varnost prometa v desetmesečno uporabo prevzel enega od 24-ih prikazovalnikov hitrosti »Vi vozite«.

Na sami novinarski konferenci so želeli opozoriti na pomen varne poti otrok v šolo in iz nje. Zaradi tega se bo med 27. avgustom in 9. septembrom odvijala tudi nacionalna preventivna akcija »Začetek šolskega leta«, s katero bodo vsi akterji poskrbeli za čim varnejšo vključitev otrok v promet. Samo akcijo bo koordinirala Agencija za varnost prometa. Da bi bila akcija še učinkovitejša je agencija v uporabo predala 24 novih prikazovalnikov hitrosti »Vi vozite« in so jih na podlagi javnega poziva podelili različnim občinam.

Za ta ukrep so se na agenciji odločili, ker se je letos do konca julija na slovenskih cestah zgodilo 10.288 prometnih nesreč in od tega kar 64 v naseljih in ravno na teh območjih se nahaja največ šol in vrtcev. Zaradi neprilagojene hitrosti se je tako zgodilo 1.853 nesreč in, ker izkušnje kažejo, da so prikazovalniki hitrosti učinkovito sredstvo za takojšnje zmanjšanje povprečne hitrosti, so v agenciji v uporabo predali še dodatnih 24 merilnikov. Eden od 24-ih prikazovalnikov je v uporabo prejela tudi Občina Šentjur, na področju katere se je letos do 20. avgusta zgodilo 173 prometnih nesreč, ki so se na srečo končale brez smrtnega izida, 5 se jih je končalo s težjimi poškodbami in 62 nesreč, v katerih so udeleženci utrpeli lažje telesne poškodbe.

Prikazovalnik hitrosti bo na Proseniškem pričel delovati 1. septembra, ko bodo poskušali dodatno upočasniti gost promet v tem delu občine.

Ob tem opozorimo, da bo v teh mesecih potekal posebni prometni režim pri Osnovni šoli Slivnica pri Celju, kjer je zaradi obnove zaprta dovozna cesta in v okolici Osnovne šole Dramlje, kjer poteka obnova ceste skozi središče kraja.

 

M.I.