Primer banke Hypo – Tovšakova priznala preplačilo družbe Gino za 22 milijonov evrov, vodilni so dobili vsak po dva milijona evrov

Hypo banka je v preteklih letih pomemben finančni instrument za posle propadlega Vegrada in kroga odvetnika Mira Senice. (Foto: Facebook)

Slovensko državno tožilstvo je po štirih letih pripeljalo do konca sodni proces proti nekdanjim vodilnim iz Hypo banke. Ključna priča v postopku je bila padla gradbena baronica Hilda Tovšak, ki je za svoje priznanje dobila leto in pol pogojne kazni. Sodba bo izrečena v prihodnjih dneh. Tožilstvo za vse vpletene zahteva skupno 38 let zaporne kazni.

Tožilstvo nekdanja predsednika uprave banke Hypo Alpe Adria Antona Romiha in Božidarja Špana, nekdanjega generalnega direktorja Hypo Leasinga Andreja Potočnika in nekdanjega direktorja družbe Hypo Alpe Adria Consultance Andreja Oblaka preganja zaradi nepremičninskih poslov, s katerimi naj bi banko oškodovali za 22 milijonov evrov.

Tožilstvo je obtoženim očitalo, da so se okoristili z nepremičninskimi posli banke ter pri tem zaslužili milijone. Sporne milijone so skrivali v davčnih oazah, nakar so si jih preko evropskih davčnih oaz Luksemburga in Lihtenštajna razdelili in oprali z različnimi posli.

Z dvema hčerinskima družbama Oblak zaslužil 3,9 milijona evrov
Po poročanju STA se nanaša prvi del obtožnice na projekt na Ptuju, v okviru katerega je Oblak kot direktor dveh hčerinskih družb kupil dva kompleksa zemljišč, nato pa je družba pri nadaljnji prodaji pridobila veliko premoženjsko korist v znesku 3,9 milijona evrov.

Hilda Tovšak je priznala krivdo in dobila leto in pol pogojno. Njeno priznanje je delo tožilstva zelo olajšalo. (Foto: STA)

Vegrad preplačal družbo Gino za 22 milijonov evrov, vsak izmed obtoženih prejel nagrado v vrednosti dveh milijonov evrov
Pravo spretnost pa so obtoženi in Hilda Tovšak pokazali pri projektu zemljišč v Trzinu. Zemljišče so prodali za 2,4 milijona evrov več, kot je znašala kupnina. Nadalje so obtoženi uporabili skupno 6,1 milijonov evrov za nakup družbe Gino, ki naj bi sodelovala pri gradnji kampusa za Bežigradom. V igro je vstopil Vegrad  in omenjeno družbo Gino kupil za neverjetnih 22 milijonov evrov. Vsak izmed štirih obtoženih pa je prejel dva milijona evrov.

Ali bo tožilka Barbara Žgajner Tavš še enkrat poraženka v razvpitem sodnem procesu proti vodilnim propadle Hypo Bank Leasing v Sloveniji? (Foto: STA)

Ali bo tožilka Barbara Žgajner Tavš še enkrat poraženka v razvpitem sodnem procesu proti vodilnim propadle Hypo Bank Leasing v Sloveniji? (Foto: STA)

Sodni zapleti so se vrstili eden za drugim, sodni primer zastara leta 2025
Ali bo slovensko pravosodje končno obsodilo bančnike, ki so bili s svojim nerazumnim ravnanjem glavni krivci za bančno luknjo, se bo izvedelo v prihodnjem tednu. Sodni zapleti so se vrstili, saj je obramba poskušala z različnimi taktikami, da bi proces zastaral. Primer bo sicer zastaral leta 2025, so potrdili na ljubljanskem sodišču.

Avtor Luka Perš, prispevke je bil prvotno objavljen tukaj.