Primite se za denarnice – ob registraciji vozila vam Golobova vlada obljublja nov davek

Foto: Pixabay.com

“Neumno, da bomo ob registraciji avta vsi, kot v socializmu za telefonski priključek, plačevali prispevek za polnilne parke z alternativnimi gorivi. Naj to financirajo podjetja, ki bodo s tem služila,” so besede s katerimi je ekonomist dr. Matej Lahovnik pospremil novico, da lahko lastniki motornih vozil pričakujejo nov davek.

Minister za infrastrukturo Bojan Kumer je namreč napovedal, da vlada Roberta Goloba v “luči” zelenega digitalnega prehoda namerava uvesti nov prispevek na alternativna vozila. Tega bodo lastniki vozil plačali ob registraciji svojega jeklenega konjička. Kljub dejstvu, da je Slovenija že tako med državami z najvišjo obdavčitvijo vlada Roberta Goloba še vedno razmišlja o novih davkih.

Ali je vlada s tem našla nov način financiranja za postavitev infrastrukture namenjene predvsem uporabnikov električnih vozil? Uvedbo davka naj bi vlada načrtovala za leto 2024, višina pa bo odvisna od prostornine motorja, teže vozila in drugih dejavnikov.

Tudi ljudje so prepričani, da vlada želi s takšno politiko priskrbeti denar za polnilne postaje električnih vozil. Hkrati opozarjajo, da bi lahko ponovno govorili o diskriminaciji, saj se ob gradnjah bencinskih servisov takšni davki niso pobirali od davkoplačevalcev, kljub temu, da je v zgodovini šlo za nove tehnologije.

Vir: Nova24TV in Twitter