Priznanje za 79-letno Viktorijo Rehar in Sonjo Punčuh na področju boja proti raku

Foto: NIJZ Celje

Minuli teden so na slavnostni seji Zveze slovenskih društev za boj proti raku in regijskih društev za boj proti raku, ki je potekala na Ministrstvu za zdravje v Ljubljani  podelili priznanja in plakete zaslužnim posameznikom za delo na področju preprečevanja in zmanjševanja raka. Med nagrajenkami sta bili Viktorija Rehar, prejemnica zlate plakete, in Sonja Punčuh, prejemnica častnega priznanja. Vsaka nagrajenka po svojih močeh prispeva k zmanjševanju bremena raka v Slovenij, so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Celje.

Ob tem so v Zvezi Slovenskih društev za boj proti raku zapisali, da je Viktorija Rehar  pomembno zaznamovala promocijo zdravja in zdravstveno vzgojo v slovenskem prostoru. Danes 79-letna ustanoviteljica in predsednica Društva za promocijo in vzgojo za zdravje je bila mnogim s svojim delom učiteljica, svetovalka in svetel vzor. Viktorija Rehar je tudi strokovnjakinja in nekdanja sodelavka z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, iz območne enote v Celju.

Druga nagrajenka iz celjske regije Sonja Punčuh, prejemnica častnega priznanja, je ambasadorka Programa Svit in obenem ambasadorka Evropskega kodeksa proti raku. Prostovoljno preventivno delo opravlja odgovorno in predano kot stalna spremljevalka zdravstvenih strokovnjakov na terenu v celjski regiji. »Z ljudmi je v stiku na topel, prijazen, oseben način, saj ima tudi sama izkušnjo z boleznijo. Ker verjame v svoje poslanstvo, prepričljivo spodbuja k dejavni udeležbi v vse presejalne programe in k skrbi za lastno zdravje,« so zapisali v Društvu za boj proti raku regije Celje.

M.I.