Občina Zreče je v preteklih dneh skupaj z vodilnim partnerjem Općino Donja Voća in ostalimi projektnimi partnerji uspešno pridobila sredstva za sofinanciranje projekta »Prehistory Advanture«.

Ob začetku izvajanja projekta je v ponedeljek, 14. 1. 2018 v Arheološkem muzeju v Zagrebu bila organizirana Kick off konferenca na kateri so predstavili sam projekt. S projektom želijo sodelujoči na poučen in raziskovalen način povezati potek prazgodovine od starejše kamene dobe do železne dobe. Prav tako želijo ovrednotiti in izpostaviti pomembnost posameznih najdb ter izkustveno pokazati kako je pračlovek v različnih obdobjih živel, se oblačil, jedel, delal in kakšne so bile njegove navade.

Na novinarski konferenci so predstavili tudi, da projekt »Prehistory Adventure« želi ponuditi izkustveni sprehod skozi celotno dediščino prazgodovine. Program je zasnovan tudi v sklopu Programa čezmejnega sodelovanja Intereg V-A Slovenija – Hrvaška za obdobje 2014 – 2020. Projekt bo sofinanciran v 85 odstotkih s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj. Skupni strošek projekta ocenjujejo na 720.289,93 evrovov.

Vodja omenjenega projekta je Obćina Donja Voća (HR), pri njem pa sodelujejo še Občina Zreče (SLO), Občina Radenci (SLO), Filozofska fakulteta Ljubljana (SLO), Muzej Turopolje (HR), Arheološki muzej Zagreb (HR), ter nenazadnje tudi Hrvaško turistična zajednica in Slovenska turistična organizacija.

M.I.