Protesti proti tretji vladi Janeza Janše se nadaljujejo. A tudi tokrat na dveh različnih lokacijah. Če sta svoj protest na Trgu republike organizirala reper Zlatko Čordić in Ivan Gale, je Jaša Jenull, ki mu podporo dajejo Socialni demokrati, svoj protestniški shod, na katerem ga sicer spet ni bilo, organiziral na Prešernovem trgu. Tam so s prepevanjem partizanskih pesmi poskrbeli za revolucionarno vzdušje, dogodek, ki se je tokrat vrtel skoraj izključno okoli Janeza Janše, pa so obiskale znane levičarske osebnosti, kot sta Svetlana Makarovič in Vileta Tomič. Naposled so se demonstranti sprehodili tudi do Roške, kjer so se ob karikaturi “Janše” in napisom proti “četverici” vrnili v leto 1988. 

Demonstranti so se pričeli zbirati ob 19, uri na Prešernovem trgu, kjer so se razlegali partizanski napevi, med drugim Vstala Primorska in Hej brigade!, opaziti je bilo tudi plakat z verzi in modrostmi bengalskega pesnika in plakat z napisom “Oblast mora past”, manjkali niso tisti, ki so s seboj prinesli totaliarne simbole, številni so na kapi ali majici nosili rdečo zvezdo. Otroška pisateljica Svetlana Makarovič je veselo prepevala “Na juriš”, poroča topnews.

Našel se je tudi nekdo, ki je na protestu nosil črno zastavo z rdečo zvezdo in bil ogrnjen v zastavo LGBT+, pa kakšna zastava iz “podnebnega protesta”, skratka marsičesa, kar bi lahko označili, da spada v polje kulturnega marksizma. Občasno je partizansko prepevanje in revolucionarno vzdušje sicer zmotila na harmoniko zaigrana domoljubna Golica. Protest na Prešernovem trgu je sicer nosil naslov “Naprej v sedanjost!” Skrajni levičarji pa so so pred Prešernovim kipom provocirali tudi s prečrtano rumeno svastiko.

Avtor Domen Mezeg, več lahko preberete tukaj.