Prvič v zgodovini Slovenije premier Janez Janša v pogovore o številu razpisanih vpisnih mest na fakultetah vključil gospodarstvenike!

Twitter

Ljubljana, 5. februar 2021 – “Če  je interes velik, če so potrebe po določenih študijskih smereh velike, ni pa prostorov ali denarja, bomo zagotovili prostore in sredstva in se bo vpis povečal. Tudi interes profesorjev bo večji, če bodo boljše plače,” je včeraj ob pogovorih za vpis na fakultete izpostavil predsednik vlade Janez Janša.

Premier Janša je še poudaril, da strukturne ponudbe in povpraševanja na trgu delajo, da mora država na področju izobraževanja nekaj spremeniti:  “predvsem pa poskrbeti, da nam izobraženi ne bežijo v tujino, ker v Sloveniji ne dobijo ustrezne zaposlitve”, je še poudaril premier. Po besedah Janeza Janša gredo prizadevanja vlade tudi v smeri reforme plačnega sistema, kar bo vplivalo tudi na univerze, profesorje in asistente.

O tej temi – vsebini razpisa za vpis na fakultete je včeraj na predlog Janeza Janše potekal posvet na Brdu pri Kranju. V teh časih gre namreč pri vpisih na fakultete po besedah Janeza Janše za strateško odločitev, saj gre za davkoplačevalski denar in potreb po določenih profilih izobrazbe. Predsednik vlade se je zato sestal na posvetu s predstavniki univerz, samostojnih visokošolskih zavodov in gospodarskih zbornic ter združenj.

Ko vlada dobi na mizo sezname za vpise v študijske programe, vidimo eno sliko, ko pa hodimo po terenu, po podjetjih, bolnišnicah, pogosto slišimo, da ni inženirjev, zdravnikov in drugih profilov,” je dejal premier. V teh časih pa se vse bolj kaže, da je potrebno poleg teoretičnega znanja pridobiti praktično znanje, ki ga mladi znajo nemudoma uporabiti na terenu. “Ta del znanja ali veščin morajo mladi pridobiti ne glede na to ali študirajo družboslovje ali tehniko, zdravstvo ali karkoli drugega,” je dodal predsednik vlade.

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

Vir: Premier Janša napovedal korenite spremembe v izobraževalnem sistemu; prvič v zgodovini v razpravi sodelovali tudi predstavniki gospodarstva!