V članku “Našli smo novo zatočišče Jankovićevih pred upniki in državo” avtorjevPrimoža Cirmana, Tomaža Modica, Vesne Vuković lahko beremo, da je Damjan Janković na Malto prodal del poslovne stavbe na Kongresnem trgu in da naj bi od tedaj naprej podjetje s sedežem v tej evropski davčni oazi kupovalo nepremičnine v Ljubljani.

V začetku meseca, ko je odjeknila novica, da je bilo družini Janković odpisano 29 milijonov evrov dolga je Damjan Janković povedal: »Tudi sam sem klavrno končal, sem v osebnem stečaju, in to samo zaradi poroštev, ki sem jih dajal za posle, ki jih je vodila Electa.«

Po navedbah Siola te trditve naj ne bi držale, kajti Damjan Janković naj bi pred upniki med katerimi je tudi država še pravočasno umaknil pomemben del svojega premoženja.

Da navedbe držijo naj bi dokazovali dokumenti, ki so jih zbrali v uredništvu Siola in dokazujejo, da v zadnjih dveh letih družina Janković pospešeno posluje s podjetjem, registriranim na Malti. Da so za svoje poslovanje izbrali omenjeno državo verjetno ni naključje, saj gre za državo, ki je evropska davčna oaza, ki je med najmanj učinkovita pri preprečevanju pranja denarja in skrivanja finančnih tokov. Omenjena evropska davčna oaza je zaradi tega tudi med slovenskimi lastniki luksuznih jaht in luksuznega premoženja vse bolj priljubljena.

Skupina Electa je imela leta 2017 tako dolgov bistveno več kot premoženja zato so bili njeni bančni računi več let blokirani in novih poslov te skupine ni bilo na vidiku. Tudi davčni inšpektorji so v nadzoru poslovanja družine Janković ugotovili, da so ti plačali premalo davkov oz. je bila njihova poraba krepko večja kot so državi prijavili prihodkov.

Dokumenti Siola.net naj bi razkrivali, da se je Damjan Janković konec maja 2017 dogovoril za prodajo polovičnega lastništva podjetja KIM, ki ima v lasti zgradbo na ljubljanskem Kongresnem trgu. Danes omenjena stavba prinaša z oddajo prostorov 20.00 evrov prihodkov na mesec. Do takrat je bil delež v uradni lasti ciprskega podjetja Ranstad Holding, ki je povezano z družino Janković. Omenjeno podjetje se je pojavljalo tudi kot upnik v poenostavljenih prisilnih poravnavah podjetij iz skupine Electa.

Prav tako po pridobljenih dokumentih omenjenega časnika kaže, da naj bi posel vreden 1,4 milijona evrov pri prodaji nepremičnine vodil prav Damjan Janković, ki je bil v poslu zastopnik malteškega podjetja. To naj bi dokazovalo tudi potrdilo, ki je bilo predloženo notarju Miru Košaku. Podjetje, registrirano na Malti, ki je sklenilo 1,4 milijona evrov vreden posel je nastalo le mesec dni pred nakupom.

Zanimivo je tudi dejstvo, da naj bi takoj po sklenitvi omenjenega posla podjetje KIM predčasno poplačalo za skoraj 900 tisoč evrov posojil pri Sberbank, ki je v lasti ruske države.

Siol.net je še poročal, da je Jan Bec v odpisu dolgov družini Jankovič igral pomembno vlogo z odkupovanjem terjatev ostalih upnikov, kjub temu, da za to naj ne bi imel dovolj sredstev. Po njihovih navedba bi si naj Bec že pred leti pri Electi sposodil dober milijon evrov, del sredstev pa je po njihovem mnenju pridobil z Malte od podjetij, ki so tesno povezane z Damjanom Jankovičem.  Bec naj bi tako že februarja letos postal lastnik 215 kvadratnih metrov velikega stanovanja v Trnovskem naselju – v elitnem bloku imenovanem Močerad. V stanovanju naj bi nekoč bival tudi Damjan Janković. Za omenjeno stanovanje naj bi Bec plačal 600.000 evrov in takoj po nakupu je neimenovana oseba na stanovanje vpisala hipoteko. Lastnik stanovanja je bila pred tem družba Heta Asset Resolution, nekdanji Hypo Leasing, sicer največji upnik podjetij iz skupine Electa.

Foto: Siol.net

 

Članek “Našli smo novo zatočišče Jankovićevih pred upniki in državo” je dosegljiv tukaj: https://siol.net/posel-danes/novice/nasli-smo-novo-zatocisce-jankovicevih-pred-upniki-in-drzavo-507187