15. Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu poteka od 18. do 24. januarja 2021. Rak materničnega vratu je med raki izjema, saj o njem vemo dovolj, da lahko preprečimo skoraj vsak nov primer tega raka. Če je ženska cepljena proti HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov, je verjetnost, da bo zbolela s tem rakom, izjemno majhna.

V Sloveniji je organiziran populacijski presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu (DP ZORA) že od leta 2003. V zadnjem 3 – letnem obdobju (na dan 30. 6. 2020) se je pregledanost v Sloveniji zaradi ukrepov za zajezitev pandemije COVID19 prvič v 15 letih zmanjšala pod ciljno vrednost 70 % in je znašala 69,6 %, kar je tri odstotne točke manj kot leto prej (72,6 %).

 

V državnem programu ZORA si želijo, da bi pregledanost presegla ciljnih 70 % v vseh slovenskih občinah. V občini Rogaška Slatina je bila 3-letna pregledanost na dan 30. 6. 2020 73,0 %, kar je nad ciljno vrednostjo in je enaka kot na področju Savinjske statistične regije.

 

Dr. Urška Ivanuš, vodja Državnega programa ZORA in predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku, poziva, da ženske tudi v času pandemije COVID-19 celostno skrbijo za svoje zdravje, upoštevajo 12 priporočil proti raku, se redno udeležujejo presejalnih pregledov pri ginekologu, se odločijo za cepljenje otrok proti HPV, da mlade ženske v starosti 30−39 let, kljub spremembam v vsakdanjem življenju, kot sta na primer delo, vrtec in šola od doma, ne pozabijo na lastno zdravje, saj je njihovo zdravje pomembno za njih in za vse, ki jih imajo rade.

Vir: Občina Rogaška Slatina