Romana Tomc mnenja, da členu o “prisilnem upokojevanju” nasprotujejo samo “večno nepogrešljivi” v javnem sektorju!

Foto: Romana Tomc

Ljubljana/Bruselj, 22. januar 2021 –  V zadnjem obdobju je precej pozornosti v javnosti pritegnil eden od členov sedmega protikoronskega paketa. Gre za člen, ki govori o tem, da bo lahko delodajalec zaposlenim, ki izpolnjujejo pogoje za starostno upokojitev, torej praviloma v starosti 60 let in s 40 leti delovne dobe, odpovedal delovno razmerje brez navedbe razloga. Ker Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) ni nasprotoval temu členu, so se predstavniki sindikatov obrnili celo na ustavno sodišče.

Zadeva kljub vsemu ni tako “pereča” kot to želijo nekateri prikazati v javnosti, saj člen ne govori o prisilnem upokojevanju. To pomeni, da se bosta o nadaljevanju delovnega razmerja kljub izpolnitvi pogojev delodajalec in delojemalec lahko individualno dogovorila

Evropska poslanka Romana Tomc je sporni člen komentirala: »Nihče ne odpušča dobrih delavcev, ne glede na njihovo starost. Taki bodo tudi po izpolnitvi pogojev za upokojitev zanesljivo nadaljevali z delom. Tisti, ki ne zmorejo več in le zasedajo delovno mesto, naj gredo v zaslužen pokoj, priložnost pa prepustijo drugim.

Eden izmed razlogov, da delodajalci ne želijo zaposlovati starejših je, da je njihova zaposlitev draga. Zaradi dodatkov so ti postali nekonkurenčni mlajšim. Sindikati so jim s svojimi pretiranimi zahtevami prej škodovali kot koristili. Ti na eni strani nasprotujejo upokojevanju ob izpolnitvi pogojev, na drugi strani pa zavračajo predlog, da bi upokojenci po upokojitvi še naprej lahko delali za poln delovni čas. V tem primeru bi prejemali oba dohodka, tako pokojnino kot plačo.

Dejstvo je, da v gospodarstvu s tem ukrepom nimajo nobenih težav. Upirajo se mu samo “večno nepogrešljivi” v javnem sektorju, ki marsikateremu mlajšemu onemogočajo zaposlitev ali možnost kariernega napredka. Vsi ostali se nimajo česa bati.

Modrost starejših bi lahko izkoristili v mentorskih shemah, kjer bi svoje znanje in izkušnje prenašali na mlajše generacije. Za vsakega se najde priložnost, če je pripravljen pomagati. Medgeneracijsko sodelovanje je win – win za našo družbo.«