Včeraj je v polni dvorani Ipavčevega kulturnega centra v Šentjurju potekal pogovorni večer z naslovom Slovenski pokojninski sistem, dogodek je organzirala Svetniška skupina SDS v občinskem svetu Občine Šentjur. Pogovorni večer je povezovala poslanka v Državnem zboru Jelka Godec.

Gre za temo, ki je zaradi izredno težkega položaja upokojencev v Sloveniji še kako aktualna in odpira številna vprašanja, kot denimo kaj prinaša nova pokojninska zakonodaja ter kaj napovedane spremembe pomenijo v praksi za slovenske upokojence.

Romana Tomc je med drugim bila kritična do sedanje vlade in je poudarila: » Krivično se mi zdi, da vlada ne pove kaj nas čaka. V roku treh let se bo v pokojninskem sistemu zgodil kolaps.« Ocenjuje, da je ljudem v Sloveniji težko razložiti zakaj je situacija takšna kot je ter zakaj so njihove pokojnine tako nizke. Po njenem mnenju je namreč slovenski pokojninski sitem zelo zapleten in nevzdržen.

 

Foto: romanatomc.si

Romana Tomc je izpostavila še sledeče: »Razmerje med prejemniki pokojnin in vplačniki prispevkov se slabša, ustreznih sprememb ni na vidiku. Na to, kot tudi na številne druge izzive, nas vsako leto opozarja tudi Evropska komisija. Zdi se mi zelo krivično, da vlada Marjana Šarca ljudem ne pove odkrito, kaj nas na čaka. Napovedi so jasne, ohlajanje gospodarske rasti pomeni dodatne finančne pritiske na pokojninsko blagajno,” opozarja. “Z našo vladno reformo smo leta 2012 vzdržnost sistema zagotovili za dodatnih nekaj let. Zdaj je na potezi vlada Marjana Šarca. Predlog, ki ga je letos poslala v obravnavo, sicer ponuja nekaj všečnih sprememb, a na dolgi rok so te spremembe škodljive.”

V mesecu maju je bila predstavljena tudi ena od rešitev, s strani Slovenske demokratske stranke je bil predstavljen predlog o Slovenskem demografskem skladu. Ob tem je izpostavila: »: “S prodajo državnega premoženja in delom dobička državnih podjetij bi polnili pokojninsko blagajno. Predlog v državnem zboru ni bil sprejet, je pa takrat vlada obljubila, da bo svoj predlog zakona predstavila še v letošnjem letu. Kdaj ga lahko pričakujemo?”

Romana Tomc je še povedala, da bi se Slovenija lahko kot članica Evopske unije veliko naučila na primerih dobrih praks iz tujine, saj da nismo edini, ki se soočamo s to perečo problematiko. Poudarja, da novi predlogi sprememb pokojninske zakonodaje omogočajo upokojencem, da bodo lahko, poleg prejemanja pokojnine, hodili tudi na delo. To ocenjuje kot dobro. Po njenem mnenju je to, da bi mladi zaradi tega težje prišli do zaposlitve je le umetno ustvarjanje medgeneracijskega konflikta. Mentorska shema kot primer dobre prakse iz tujine rešuje to vprašanje.

Ob koncu je Romana Tomc izpostavila da potrebuje slovenski pokojninski sistem celovito prenovo ter da krivic ne smemo popravljati z novimi krivicami. Ostaja pa po njeno največja krivica to, da postajajo socialni prejemki, njihovi prejemki socialni problem.

 Jelka Godec je gostjo tudi povprašala, glede na to, da jo ljudje v zadnjem času veliko sprašujejo o tem ali se je bolje upokojiti letos ali v naslednjem letu, Romana Tomc je poudarila, da naj vsekakor počakajo na leto 2020, saj bo zanje ugodneje.

M.I.