Romana Tomc ob imenovanju nove komisije: “Slovenskemu komisarju želim uspešno delo na njegovem področju, poleg tega pa si želim, da pri svojem delu in vplivu, ki ga bo imel v kolegiju, ne pozabi na Slovenijo”

Foto: europa.europa.eu

Včeraj je bil na plenarnem zasedanju v Strasbourgu s strani evropskih poslancev potrjen mandat novi Evropski komisiji. s tem je mesto predsednice Evropske komisije prvič v njeni zgodovini prevzela ženska in sicer je to postala Ursula von der Leyen, ki je tudi predstavila kolegij komisarjev. Po besedah von der Leyenove bodo prioritete nove komisije krepitev evropskih vrednot, podnebne spremembe, migracije, demografija, digitalizacija in ohranitev konkurenčnosti EU v svetu.

Ob robu zasedanja Evropskega parlamenta je evropska poslanka iz vrst Evropske ljudske stranke Romana Tomc povedala: “Današnji nastop Ursule von der Leyen je bil po pričakovanjih energičen in optimističen. Cilji komisije so postavljeni ambiciozno, težko bo vse uresničiti. Po tem, kar smo videli doslej, je Ursula von der Leyen primerna oseba za vodenje Komisije v teh zahtevnih časih. Odlično je izpeljala težavno imenovanje Komisije, predstavila dober program in uspela pridobiti dobro podporo v Parlamentu.

Če bi izpostavila nekaj področij, ki jih bom sama še posebej pozorno spremljala, potem sem pri predstavitvi prednostnih nalog Komisije pogrešala večjo zavezanost upoštevanju enakih meril in kriterijev za vse države članice, ne le na področju pravne države temveč tudi ekonomije. Izjemno pomembno področje je tudi demografija oziroma staranje prebivalstva v povezavi z vse večjim odlivom mladih ljudi iz držav vzhodne Evrope. Pričakujem težaven mandat, kljub načelni podpori Evropski komisiji in strinjanjem s programom, se bom o podpori vsakemu dokumentu, ki ga bo Komisija predstavila v Parlamentu, odločala posebej.”

Foto: osebni arhiv

V novem kolegiju komisarjev je tudi slovenski komisar Janez Lenarčič, ki mu je Tomčeva ob imenovanju namenila nekaj besed: “Slovenskemu komisarju želim uspešno delo na njegovem področju, poleg tega pa si želim, da pri svojem delu in vplivu, ki ga bo imel v kolegiju, ne pozabi na Slovenijo.”

M.I.