Romana Tomc opozarja, da je cepljenje pogoj za postopno normalizacijo javnega življenja

Foto: SDS

Ljubljana/Bruselj, 19. januar 2021 – Na pomen cepljenja v Evropi je opozorila tudi evropska poslanka Romana Tomc. Tomčeva je prepričana, da varno in učinkovito cepivo predstavlja  trajni izhod iz pandemije.

Evropska poslanka je povedala, da imamo v Evropi po enem letu, ko je covid-19 izbruhnil v Wuhanu na Kitajskem dve učinkoviti cepivi, zato so vse članice EU začele s cepljenjem svojega prebivalstva. “To je velik uspeh Evropske unije! Če bi vsaka država članica sama kupovala cepiva, bi to povišalo cene, sprožilo rivalstvo in povečalo neenakosti med državami. Evropska unija je dobesedno rešila življenja, saj je vnaprej zagotovila zadostno količino cepiv za vse. Slovenija je s cepljenjem začela že konec prejšnjega leta in slovenska vlada si poleg skupnega naročila prizadeva zagotoviti zadostno število odmerkov cepiva za vse državljane v najkrajšem možnem času, do sedaj so cepili že 43.000 oseb. Trenutno poteka cepljenje najranljivejših skupin prebivalstva, kot so starostniki in zdravstveni delavci, vendar bo kmalu na voljo dovolj cepiv za celotno prebivalstvo. Ko bo cepljenih dovolj ljudi, bomo postopno lahko spet normalno zaživeli, vsi se tega že veselimo”, je na temo cepljenja še povedala Romana Tomc.

Evropska komisija je v imenu držav EU v skladu s strategijo za pospešitev razvoja, proizvodnje in uvedbe cepiv proti COVID-19, sklenila  sporazume s posameznimi proizvajalci cepiv.

Sedaj je pomembno, da čim bolj okrepimo zaupanje v cepivo in cepimo čim več Evropejcev. Moramo se boriti proti dezinformacijam o cepivih in zagovarjati znanost ter na dokazih temelječ pristop k cepljenju. V tem viralnem svetu vsakdo lahko sproži pomisleke, vendar bi s ciljno usmerjenimi kampanjami škodo zaradi teh dezinformacij lahko precej zmanjšali”, je svoje razmišljanje končala Romana Tomc.

M.I.