Bruselj/Ljubljana, 9. marec 2021 – Evropski poslanci imajo danes na mizi Program za ukrepe Unije na področju zdravja za obdobje 2021–2027 (EU4Health). Zadnja kriza oziroam pandemija covid-19 je jasno pokazala, da Evropa ni bila pripravljena na tako resno zdravstveno krizo. Tako Sloveniji kot Evropi je v prvem valu poleg zdravnikov, medicinskih sester in zdravstvenega osebja še posebej primanjkovalo zdravi in medicinske opreme.

Evropska poslanka iz vrst Evropske ljudske stranke Romana Tomc je na zasedanju povedala: “Evropa ima dovolj velik potencial, da se lahko uspešno spopade s katerokoli zdravstveno krizo s tem, da okrepi zdravstveni sektor, da bo ta bolj odporen in vzdržen. Nikoli več se ne sme zgoditi, da bi moral zdravnik izbrati, kdo bo živel ali umrl, ker bolnišnica nima kapacitet ali sredstev, da bi pomagala vsem.”

Zaradi tega je še kako pomembno, da Evropa vse napore usmeri v politiko, ki bo pripomogla k hitrejši proizvodnji zdravil v sami Evropski uniji, saj mora postati konkurenčni “igralec” na političnem “parketu” in vsekakor ne sme biti samo odvisna od uvoza. V ta namen zato želi Evropa nameniti sredstva za program EU4Health, ki jih države že lahko koristijo. Evropska komisija program nadgrajuje z določitvijo novih prednostnih nalog in povečanjem proračuna, ki po pogajanjih z Evropskim parlamentom in državami članicami sedaj znaša 5,1 milijarde evrov. “Z dodatnimi sredstvi želimo nadgraditi zdravstvene sisteme v državah članicah, usposobiti več zdravstvenega osebja, spodbujati medicinsko odličnost, zmanjšati zdravstvene neenakosti po vsej Evropi, podpreti digitalizacijo v zdravstvenem sektorju, financirati prednostni načrt za boj proti raku in proizvodnjo zdravil vrniti v Evropo. Želimo si, da bi bila Evropa zdravstveno neodvisna. Denar ne more kupiti zdravja, lahko pa pri tem pomaga. V ELS želimo ohraniti ta ambiciozen proračun, namenjen zdravju državljanov, ki mora biti vedno na prvem mestu,” je zaključila Romana Tomc.

Vir: ELS