Romana Tomc prepričana, da poročilu Evropske komisije manjka vse, kar je bistvenega za vladavino prava

Romana Tomc (Foto: Facebook)

Evropska poslanka iz vrst Evropske ljudske stranke Romana Tomc, se je kritično odzvala na poročilo Evropske komisije o vladavini prava v Evropski uniji. Kot je zapisala Tomčeva se je ob napovedi komisije o pripravi takšnega poročila od le tega veliko pričakovalo. Letos smo tako dobili že četrto takšno poročilo, vendar je po mnenju Tomčeve tudi to pomanjkljivo.

“Gre za dokument z izrazito politično noto, namenjen napadom na politične nasprotnike in ne ugotovitvi dejanskega stanja. Zaradi tega poročila se vladavina prava ne v Sloveniji ne kjerkoli drugje, ne bo niti za malo izboljšala,” je zapisala Romana Tomc. V nadaljevanju še poudarja, da se komisija vedno znova in znova izogiba ocenam, razen kadar ji je to v interesu. Dodaja še, da želi komisija skozi poročilo vsiliti svoje ideje o tem kakšna naj bi bila organiziranost pravosodnega sistema.

“V poročilu ne boste izvedeli niti tega, kaj se je dogajalo na ustavnem sodišču v zvezi z RTV, boste pa lahko prebrali, da ima Komisija za preprečevanje korupcije pet novih zaposlenih,” poudarja Romana Tomc. Komisija je celo navedla, da ima nekaj pomislekov glede sodstva, vendar naj bi se razmere izboljšale, ker naj Nacionalni preiskovali urad z imenovanjem novega/starega direktorja postal spet bolj neodvisen.

Celotni odziv evropske poslanek si lahko preberete na tej povezavi.

Vir: Romana Tomc