Romana Tomc: Sedaj je pravi čas za razmislek o številu vpisnih mest na fakultetah in za prilagoditev trgu dela

Foto: ELS

Bruselj, 9. februar 2021 2021 – V Bruslju so včeraj evropski poslanci razpravljali o programu Evropske komisije, ki bo zagotovil znanja in spretnosti za Evropo, ki bo trajnostno konkurenčna, socialno pravična in odporna. Pri tem je Evropski parlament Komisiji pripravil priporočila, katere želi, da se upoštevajo pri pripravi omenjenega programa.

Na zasedanju je spregovorila tudi Romana Tomc, pri tem se je dokatnila posledic, ki bo imela pandemija na potrebe po določenih poklicih: “Ta razprava prihaja ob pravem času, saj je koronavirus že posegel na večino trgov dela, ne samo v zdravstvene in družabne sisteme. Omenila bom samo dva sektorja, ki doživljata krepke spremembe. Visoko na lestvici potreb po kadrih so tisti, ki se ukvarjajo z informatiko, računalništvom. Ta znanja bodo zelo pomembna za našo prihodnost. Tudi Evropski parlament poudarja pomen digitalizacije za našo družbo. Če želimo to doseči, moramo graditi na teh tehničnih poklicih. Drugo področje je zdravstvo. Mnogi evropski zdravstveni sistemi so med pandemijo padli v še večjo krizo. Ne zaradi opreme, temveč zaradi kadrov, ki jih vsaj v nekih delih EU močno primanjkuje. Vendar je pandemija kratkoročni izziv, veliko večji je staranje prebivalstva, zaradi česar bomo potrebovali veliko osebja, ki bo celovito skrbelo za naše zdravje.”

Po besedah Tomčeve je sedaj pravi čas za ukrepanje, ko se sprejemajo sklepi o letošnjem številu vpisnih mest in lahko posledice epidemije na potrebe po določenih poklicih omilimo. “Na vse to moramo misliti danes, ne naslednje leto. Vsi pozivi, da se morajo izobraževalni sistemi prilagoditi trgu so resda že tradicionalni, vendar enkrat je potrebno narediti prvi korak. Upam, da bo Komisija naredila vse, kar je v njeni moči, da bo take korake podprla in s tem zagotovila izvajanje programa znanj in spretnosti za Evropo, ki bo bolj konkurenčna”, je zaključila Romana Tomc.

Vir: ELS