Romana Tomc: Sedaj je priložnost, da Evropa prevzame vodilno mesto v digitalnem svetu

Foto: Romana Tomc

Bruselj, 21. oktober 2020 – Narava digitalnih storitev se tako v Evropski uniji kot tudi v svetu v zadnjih letih drastično in dramatično spreminja. Akt o digitalnih storitvah (DSA), ki ga bo Evropska komisija predlagala še letos, bi moral potrošnikom in podjetjem pomagati pri izbiri digitalnih rešitev.

V tej luči je tudi Evropski parlament v svojih priporočilih Komisiji naročil, da morajo nova pravila povečati preglednost in varnost izdelkov na spletnih tržnicah, da je potrebno določiti pravila za široko uporabo umetne inteligence in pomagati ustaviti širjenje nezakonitih spletnih vsebin. Izboljšana zaščita potrošnikov in skupna pravila e-poslovanja ter okvir za upravljanje in urejanje vsebine bi lahko bruto domači proizvod EU v naslednjih desetih letih po ocenah povečali za vsaj 76 milijard EUR.

“Z ustvarjanjem resničnega digitalnega notranjega trga želimo Evropo postaviti na vodilno mesto v digitalnem svetu. To bo ustvarilo nove digitalne storitve in delovna mesta, npr. v sektorju umetne inteligence ali ko gre za čezmejno trgovanje prek platform. Zato moramo prenoviti naša 10 let stara pravila o elektronskem poslovanju in digitalnih storitvah. DSA je naša priložnost, ne le, da oblikujemo digitalno gospodarstvo v Evropi, ampak tudi, da postavimo standarde za preostali svet. Želimo jasne standarde v vseh državah članicah, kako naj platforme družbenih medijev, kot sta Facebook ali YouTube, obravnavajo nezakonito vsebino na svojih platformah. Nova pravila morajo zagotoviti pravno jasnost platform in zagotoviti temeljne pravice uporabnikov.”

Internet ni prostor s posebnimi zakonitostmi. Tudi tukaj bi morala veljati načela pravne države. A hkrati je Evropska unija prostor, kjer velja svoboda izražanja. Kakršnokoli politično poseganje v svobodo izražanja je nedopustno. Ali gre za nedovoljene vsebine, naj odločajo sodišča, ne pa politiki,” je povedala Romana Tomc.

M.I.