Novi tednik poroča, da se bodo v Vrtcu Laško s 1. aprilom zvišale cene programov predšolske vzgoje, višje bodo za skoraj sedem odstotkov.  Nova cena dnevnega programa bo za prvo starostno obdobje nekaj več kot 492 evrov in bo višja za 15,24 evra, starši bodo v povprečju plačali za 4,5 evra višjo ceno.  Cena za drugo starostno obdobje bo dobrih 375 evrov, višja bo za več kot 29 evrov, kar bo za starša pomenilo približno 9 evrov več na položnici. Cena za kombinirani oddelek bo znašala nekaj manj kot 417 evrov, višja bo skoraj za 35 evrov, starši bodo v povprečju plačali 12 evrov več.

Dimitrij Gril, vodja oddelka za družbene dejavnosti na Občini Laško je povedal, da so višje cene vrtca posledica povišanja plač, saj so se z novim letom dvignile plače za en plačni razred.  V tej ceni je všteto tudi povišanje plač tistim za en razred, ki so nad 26. plačnim razredom. Obenem so upoštevana tudi napredovanja, do katerih je prišlo s 1. decembrom.

V strukturi vrtca cene predstavljajo največji strošek stroški dela, več kot 80 odstotkov, ostali so stroški materiala in storitev ter živil za otroke. Strošek povišanja cen vrtcev znaša 90 tisoč evrov, pri čemer Občina Laško krije 70 odstotkov povišanja, starši pa 30 odstotkov.

Kot še poroča spletni portal Novega tednika je bilo zadnje povišanje cen v Vrtcu Laško 1. novembra leta 2017.

 

Vir: nt-rc.si