S čim se naša država ukvarja. To nam je prišlo najprej na misel ob naslednji novici. Kot poroča Delo, v skladu s spremembo pravilnika o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah, pod katerega se je podpisala infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek, bo po novem na semaforjih za urejanje prometa pešcev dovoljeno uporabiti tudi silhueto z ženskim likom s krilom.

Kot pojasnjujejo z resornega ministrstva omenjajo vidik nediskriminatornosti na simbolni ravni. Nadaljujejo, da je silhueta s krilom dovoljena samo na svetlobnih znakih, namenjenim pešcem, da drugih prometnih znakih ostajajo še naprej simboli, ki so dogovorjeni z dunajsko konvencijo in kot takšni pri nas tudi predpisani s prej omenjenim pravilnikom.

Sicer pa je Slovenija semafor s silhueto ženskega lika po zgledu nekaterih mest iz tujine sicer že dobila. Tako so v Kranju pri bolnišnici za ginekologijo in porodništvo letos na mednarodni dan žensk kljub takrat veljavnemu pravilniku pripravili posebno različico semaforja, na kateri je namesto moškega upodobljen ženski lik s krilom. Ob tem so takrat v kranjski mestni upravi poudarili, da kljub številnim prizadevanjem ženskega dela prebivalstva so liki v moški podobi še marsikje v močni prevladi, tako je tudi na semaforjih.

Ministrica, kaj pa res pomembni infrastrukturni projekti v naši državi, kako daleč so? Pri problemu, analizi ali na poti k rešitvi?

Vir: delo.si .