Samo Vesel trenutni politiki: “Država, ki ni sposobna pietetnega odnosa do žrtev vseh totalitarnih sistemov, si ne zasluži sedeža v OZN”

Foto: Twitter Uroš Raztresen

Velik del trajajočega tedna je zaznamovala razprava okoli  obeležitve in na drugi strani ukinitve dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja. Vlada Janeza Janše je namreč v zadnjem mandatu sprejela sklep s katerim v Sloveniji 17. maja obeležujemo spomin na vse žrtve komunističnega nasilja.

Minuli teden se je oglasila stranka SD, ki je nemudoma zahtevala, da se omenjeni dan ukine. V SD so to pobudo podali kljub temu, da naj bi se po njihovih besedah zavzemali za obsodbo vseh totalitarnih režimov. Na predvečer tega spomina je vlada Roberta Goloba kar na dopisni seji sprejela sklep s katerim je razveljavila nacionalni dan spomina na vse žrtve komunizma.

“Ukinitev spomina na žrtve zločinov, ki večinoma še vedno nimajo niti izdanih mrliških listov niti groba – ob hkratni rehabilitaciji in slavljenju množičnih morilcev – je zlovešča napoved aktualnega režima, da je pripravljen spet polniti jame in rudniške jaške z drugače mislečimi,” je ob takšni vesti o ukinitvi nacionalnega dneva zapisal Janez Janša.

Še bolj kritičen do takšne odločitve je bil zdravnik Samo Vesel, saj je že naslednji dan Tanja Fajon hvalila s kandidaturo Slovenije za nestalno članico OZN. “Država, ki ni sposobna razčistiti z lastno zgodovino in ne zmore pietetnega odnosa do žrtev nasilja vseh totalitarnih režimov, si nestalnega sedeža v OZN ne zasluži. Tragikomično je, da je protikandidatka Belorusija, sicer bi bil to flop of the century,” je zapisal Samo Vesel.

Vir: Twitte