Da je Šarčeva vlada še v zadnjih dneh pred premierovim odstopom, torej v svojih zadnjih izdihljajih še kadrovala in poskrbela za svoje smo že poročali, skrajno neprimerno pa je da vlada, ki je v odhajanju sprejema takšne odločitve, ki niso več v njeni pristojnosti. Na jutrišnji seji vlade namreč nameravajo znova imenovati Józsefa Györkösa za direktorja Javne agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS). Takšnega početja si vlada, ki sploh nima več polnih pooblastil ampak opravlja le še tekoče posle, ne bi smela privoščiti.

Slovenija je z odstopom Marjana Šarca ostala brez vlade s polnimi pooblastili in naj bi skrbela le še za tekoče posle. A vse kaže na to, da se Šarec na te postopke kar požvižga. Na jutrišnji četrtkovi seji vlade namreč nameravajo kar kadrovati, kar vsekakor niso tekoči posli, da na pomembne položaje postavljajo svoje ljudi. Takšne sporne kadrovske poteze torej niso več v pristojnosti vlade, saj se jim je Šarec z odstopom odpovedal. Ti primeri pa očitno mečejo senco dvoma na korektnost vseh teh postopkov, saj vlada tega ne bi smela početi.

József Györkös (posnetek zaslona)

Za novega direktorja ARRS nameravajo na seji znova imenovati Józsefa Györkösa. Ta je kot, pravi zgodovinar Stane Granda “komunistom popolnoma podredil znanost”. Spomnimo, da je ARRS pod Györkösem zavrnila javno financiranje raziskovalnega programa Nujna stanja v interni medicini Marko Noču, ki je izjemen raziskovalec, zdravnik, specialist kardiologije, in sicer zato, ker so člani skupine predhodno raziskovalne ure nabirali v “programu” in ne v “projektu”. Noč je namreč tudi najbolj zaslužen za boljše preživetje in kakovost življenja bolnikov s srčnim infarktom v Sloveniji. Državi pa je tudi pomagal prihraniti milijone evrov prek znižanja cen žilnih opornic pred nekaj leti. Vlada v odhajanju torej očitno nadaljuje s politizacijo na vseh področjih, na katerih lahko nastavlja svoje kadre.

Avtorica Lana Božič, prispevek je bil prvotno objavljen tukaj.