SDS v luči reševanja diskriminatornosti v proceduro vložil spremembe zakonodaje na področju štipendiranja

Foto: Zajem zaslona (Twitter/Žan Mahnič)

V SDS opozarjajo, da trenutni Zakon o štipendiranju prejemnikom državnih štipendij onemogoča pridobitev dodatnih sredstev za posebne dosežke ter nadarjenost. Trenutno veljavna zakonodaja namreč določa, da prejemniki državne štipendije, ne morejo kandidirati za Zoisovo štipendijo, ki je namenjena mladim za posebne dosežke in nadarjenost. Zaradi tega so se v SDS odločili, da predlagajo spremembe na tem področju.

V imenu stranke je poslanec Andrej Hoivik na novinarski konferenc poudaril, da je skrajni čas, da mladi, ki prejemajo državne štipendije dobijo priložnost, da se izkažejo in jih država za to tudi nagradi.

“V naši noveli zakona predlagamo tudi povišanje višine osnove štipendij, ki so namenjene deficitarnim, torej najbolj iskanim poklicem v naši državi. Na ta manjko namreč v slovenskem turizmu in drugih sektorjih večina delodajalcev opozarja že dlje časa. Trenutno je višina te štipendije po zakonu 100 evrov mesečno in je svoji višini ena najnižjih štipendij, ki jih ponuja naš štipendijski sklad. Če želimo na tem področju narediti preboj, menimo, da moramo mlade motivirati čimprej. Povišana finančna spodbuda ob vstopu in nadaljevanju njihovega strokovnega izobraževanja pa je najboljši pokazatelj, da si država te ambicioznosti resnično želi in jo zato zmore tudi ustrezno nagraditi,” je poudaril Andrej Hoivik.

Vir: SDS