SDS v proceduro vložil predlog zakona, ki bi omogočal povečanje prihodkov upokojencev in omejil cene oskrbnin na področju socialnega varstva

Fotografija je simbolična. Foto: pixabay.com

V največji opozicijski stranki SDS so v proceduro vložili predlog Zakona, ki bi omogočal spremembo Zakona o nujnih ukrepih za povečanje prihodkov upokojencev in omejitev dviga oskrbnin na področju socialnega varstva. Trenutno veljavna zakonodaja omogoča namreč sofinanciranje stroškov storitev na področju socialnega varstva samo do konca junija 2023.

Kljub temu, da se Slovenija še vedno sooča s posledicami draginje, vlada ni predlagala podaljšanje takšnega ukrepa. V SDS ob tem poudarjajo, da prav tako ni pravega odziva pristojnega ministra za to področje Simona Maljevca. Po izteku omenjenega ukrepa dvig oskrbnin napovedujejo tudi v pristojnih institucijah.

Direktorica ljubljanskega Doma upokojencev Center Zlata Marin je povedala: “Dvig cene oskrbe načrtujemo zaradi zvišanja tako stroškov dela, saj se končuje refundacija stroškov dela s strani države, kot materialnih stroškov.” Prav tako poudarja, da so se zaradi dviga minimalne plače in rasti plač v javnem sektorju. Kot poudarja pa ni to največja težava ampak se stroški povečujejo predvsem zaradi podražitve elektrike in hrane. “Strošek živil je letos za okoli 30 odstotkov večji kot v enakem obdobju lani, strošek elektrike pa za okoli 200 odstotkov,” in “v letu 2022 smo za elektriko plačali povprečno 8.300 evrov na mesec, letos pa 25.600 evrov,” je povedala direktorica Doma upokojencev Center.

Zaradi teh dejstev so tako ob izteku sofinanciranja oskrbnin s strani države, domovi že napovedali dvig cen za svoje storitve. Zaradi tega v SDS predlagajo podaljšanje ukrepa proračunskega sofinanciranja in zagotovitev dodatnih sredstev za sofinanciranje stroškov storitev izvajalcem na področju socialnega varstva do konca leta 2023. Ob tem še poudarjajo, da samo takšen ukrep lahko privede do preprečitve dviga oskrbnin v domovih za starejše.

Vir: SDS