Se Drago Šketa zaveda, da lahko njegovo potovanje v Rusijo povzroči mednarodni škandal in škoduje ugledu Slovenije?

Foto. Zajem zaslona (YouTube)

Po poročanju Nove24TV naj bi generalni državni tožilec Drago Šketa in Drago Kos obiskala Rusijo ob praznovanju 300-letnice ruskega tožilstva. To ne bi bilo čisto nič nenavadno, če ravno v tem času, ko je Rusija skoraj zanetila vojno, hkrati pa ji s strani EU in Nata grozijo nove sankcije.

Drago Šketa in Drago Kos naj bi včeraj tako pripotovala v Moskvo, kje ob robu 300-letnice ruskega tožilstva pripravljajo bogat program v Bolšoj teatru, glavna proslava pa se bo odvila v Kremlju, ki jo bo organiziral Vladimir Putin. Ob tem še poroča Nova24TV, da naj bi Šketa v Rusijo potoval na lastno pest, brez obvestila slovenskim organom.

Dogodek se je zgodil ravno v času hudih napetosti med zahodom in vzhodom, kajti Ruske sile ob meji z Ukrajino ponovno kopičijo orožje. Rusiji se obetajo tudi nove sankcije s strani EU in Nata. Zavedati se je potrebno tudi, da je rusko tožilstvo podaljšana roka veje oblasti, zato bi moralo demokratično tožilstvo takšna vabila bojkotirati.

Dogodek povezan s Šketo bi lahko prerastel celo v mednarodni škandal in bi načel ugled Slovenije v Evropi in svetu. Slovenija si namreč prizadeva za povezovanje z državami, kjer spoštujejo vladavino prava in človekove pravice, na drugi strani pa Rusija ne spoštuje odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice in hkrati preganja novinarje in opozicijske voditelje, ki so kritični do oblasti.

Celoten članek si lahko preberete tukaj.

Vir: Nova24TV