Strokovnjaki iz kitajskega Wuhana, žarišča novega koronavirusa, so na podlagi preiskav ugotovili, da bi se virus med ljudmi lahko širil preko prebavnega trakta, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki povzema kitajsko tiskovno agencijo Xinhua.

Strokovnjaki iz bolnišnice na univerzi v Wuhanu in s tamkajšnjega inštituta za virologijo so do odkritja prišli s preučevanjem vzorcev blata in rektalnih brisov pri bolnikih.

Veliko okuženih s koronavirusom je namreč imelo simptome, ki so značilni za diarejo, ne pa tudi drugih simptomov, kot je visoka vročina, ki so običajni pri okužbi z virusom.

Pri simptomih diareje je možen fekalno-oralni prenos virusa, zlasti ob pomanjkljivem umivanju rok ali neustreznem čiščenju sanitarij. V nekaterih delih Kitajske so javne sanitarije precej pogoste, poroča dpa.

Kitajske oblasti so danes sporočile, da bo v novozgrajeni bolnišnici v mestu Wuhan zdravnikom na pomoč priskočilo 1400 pripadnikov kitajske vojske oz. njenega medicinskega osebja. Prav tako so v bolnišnico, ki premore 1000 bolniških postelj, napotili strokovnjake za nadzor in preprečevanje epidemij.

O okužbi z novim koronavirusom, ki je izbruhnil konec decembra in povzroča virusno pljučnico, poročajo iz več kot 25 držav, okuženih je 14.300 ljudi, po zadnjih podatkih je zahteval 305 življenj. Zaradi pljučnice, ki jo povzroča virus, je na Filipinih umrla prva žrtev zunaj Kitajske. Umrl je 44-letni kitajski državljan, ki je prispel iz kitajskega Wuhana.

Članek je bil prvotno objavljen tukaj.