Sedaj tudi razstava v Bruslju opozarja na grozote povojnih pobojev, ki jih je zagrešila takratna oblast v Sloveniji

Foto: X Romana Tomc

Eden največjih, če ne največji madež v slovenski zgodovini so prav gotovo povojni poboji, ki jih je po koncu 2. svetovne vojne zakrivila takratna komunistična oblast. Da je ta črn madež še toliko večji je krivo dejstvo, da se je vsa ta leta poskušalo ta dejanja prikriti in prikriti si jih želi tudi danes. Kljub temu, da tako trenutna oblast, kot tudi vse dosedanje leve vlade govorijo o potrebni spravi njihova dejanja kažejo ravno nasprotno.

Golobova vlada je namreč že na začetku svojega mandata ukinila dan spomina na vse žrtve komunističnega režima. Kljub vsem prizadevanjem zanikati ta del slovenske zgodovine, se tudi Evropa vse bolj seznanja s temi povojnimi poboji in spoznava krutost takratnega režima. V Evropi je namreč odmevala peticija dr. Matije Ferenca, ki je opozarjala ravno na nedopustnost ukinitve poprej omenjenega dneva.

Sedaj se Evropa o povojnih pobojih lahko spoznava tudi s pomočjo razstave, ki jo je pripravila evropska poslanka Romana Tomc. “Po odprtju razstave Jama pod Macesnovo gorico v Zavodu sv. Stanislava, ta teden gostim razstavo tudi v Evropskem parlamentu,” je zapisala evropska poslanka. Zavedati se je namreč potrebno, da gre za zločine, ki so verjetno še hujši kot v primeru Hude jame pri Laškem, zato je še toliko bolj pomembno, da se svet seznani s temi temnimi trenutki naše zgodovine.

Vir: X