Šentjur v teh dneh v znamenju Šentjurjevega 2018 – udeležila so se ga tudi nekatera vidna imena državne in lokalne politike

Foto: M.I.

V sredo, 18. aprila 2018 se je s slovesnostjo ob prazniku Mestne skupnosti Šentjur pričela njihova največja turistično-zabavna prireditev, ki je poznana pod imenom Šentjurjevo. Omenjeno prireditev na občini pripravljajo že tradicionalno in vsako leto poskrbijo za nadgradnjo prireditve, ki se je odvijala leto poprej. Vendar stremijo k temu, da ohranjajo njene bistvene prvine, zaradi tega tudi letos ne bo manjkalo atraktivne ponudbe. Tako bodo obiskovalcem na voljo obisk sejma, kulturnih, zabavnih in tekmovalnih prireditev.

Foto: M.I.

Z aktivnostmi na Šentjurjevem želijo združiti občanke in občane, povezati in zbližati krajevne skupnosti ter predvsem navdušiti obiskovalce. Letos bodo vse prijazno gostili na Zgornjem trgu. Obenem vabijo vse obiskovalce, da pozorno preverijo dobrote in izdelke njihovih lokalnih pridelovalcev ter izdelovalcev. Na občini so na njih namreč zelo ponosni saj so tudi zaradi njih prejeli srebrni znak Slovenia Green destinacija Slovenske turistične organizacije.

Foto: M.I.

Glavna prireditev je potekala včeraj, ko se je v Šentjurju med 8. in 20. uro  odvijal Šentjurjev sejem. Otvoritev glavne prireditve se je zgodil že dan poprej, torej v petek, 20. aprila, ko so na Zgornjem trgu ročno postavili mlaj. Sam mlaj na hrib pripelje niz konjskih preg in z mlajem pripeljejo v mesto tudi duh trške preteklosti. Na njem so lahko obiskovalci videli izdelke domače in umetnostne obrti, poskusili kulinarične dobrote, spoznali vinsko ponudbo, izdelke iz usnja, lanu in ovčje volne. Med 8. in 12. uro je potekalo tekmovanje v kuhanju Šentjurjeve kisle župe, ob 9. uri se je pričel odvijati Jurjev pohod, ki poteka od Osnovne šole Franja Malgaja-Rozalije-Botričnice in do Zgornjega trga. Čez dan je potekalo še kar nekaj zanimivih prireditev, ki pa so ga zaključili z XVIII. Revijo narodno – zabavnih ansamblov in pevcev občine Šentjur in Dobje ter s Šentjurjevo veselico z Okroglimi muzikanti.

Foto: Nadja Vuga

Prireditve se je udeležilo tudi nekaj vidnih predstavnikov države kot tudi Občine Šentjur. Tako so prireditev obiskali predsednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša, poslanka Državnega zbora Republike Slovenije Jelka Godec, predsednica Delavske zveze SDS mag. Mojca Inkret, predsednik Občinskega odbora SDS Šentjur in občinski svetnik SDS Jože Korže ter Zdravko Hribernik, občinski svetnik SDS.

Ob tem je predsednik SDS Janez Janša za naš portal povedal: »Vtisi so dobri, sejem je bil živ kot je povedal že naš pisatelj. Veliko ljudi srečaš, predvsem pa v dobro voljo spravlja optimizem, ki ga srečaš. Tisti, ki ponujajo svoje izdelke na stojnicah so dokaj optimistični in veliko število ljudi, ki obiskuje stojnice pomenijo dober znak. Ker gospodarski napredek je do neke mere stvar filozofije«.

Na dogodku smo opazili  tudi predsednika Slovenske ljudske stranke mag. Marka Zidanška s soprogo.

Foto: Nadja Vuga

Za nekaj besed o vtisih smo ob obisku sejma prosili tudi poslanko Jelko Godec, ki je povedala:  »Tradicija Jurjevanja v Šentjurju se uspešno nadaljuje, sicer že nekaj let pod novim imenom Šentjurjevo. Prepletanje tradicije naših babic in dedkov s sedanjostjo na Zgornjem trgu dobi pravi pomen. Čestitke organizatorjem, ki jim želim še več takšnih in podobnih prireditev.«

M.I.