Šentjurski policisti opozarjajo na prilagojeno hitrost in povečano pazljivost na šolskih poteh

Foto: Policija

Po podatkih Policijske postaje Šentjur se je v letu 2023 do 23. 8. 2023 na šentjurskih cestah zgodilo 202 prometnih nesreč, kar pomeni 22,4 % porast v primerjavi z lanskim letom, ko se jih je zgodilo 165. Od tega nismo obravnavali prometnih nesreč s smrtnim izidom (lani 1), s hudo telesno poškodbo se jih je zgodilo 3 (lani 7), z lahko telesno poškodbo se jih je zgodilo 53 (lani 35). V prometnih nesrečah je bil v štirih primerih udeležen otrok (lani 5), vsi so bili lahko telesno poškodovani.

Kot najbolj ogrožene skupine v danem obdobju se pojavljajo vozniki enoslednih vozil in pešci. V letošnjem letu smo obravnavali 7 kolesarjev (lani 6 kolesarjev) v prometnih nesrečah in vsi so utrpeli lahko telesno poškodbo, 2 voznika mopeda (oba lahko telesno poškodovana) in 6 voznikov motornih koles (2 hudo telesno poškodovana in 4 lahko). Obravnavali smo tudi 4 pešce v prometnih nesrečah (od tega so trije utrpeli lahko telesno poškodbo, 1 pa ni bil poškodovan). Lansko leto smo obravnavali 3 pešce v prometnih nesrečah.

Varno na prvi šolski dan

S prvim septembrom se v šolah spet začne pouk. V prometu bo dnevno zopet udeleženih več otrok in mladostnikov, ki spadajo v skupino šibkejših prometnih udeležencev. Varnost otrok, predvsem v prvih septembrskih dneh, ko so še počitniško razigrani in lahkomiselni, je ena izmed najpomembnejših nalog policije. Pomembno je, da prav vozniki poskrbijo, da bodo otroci na svoji šolski poti varni.

V tem obdobju je še posebej pomembno, da prilagodimo hitrost in način vožnje, zlasti v okolici šol in vrtcev. Bodimo bolj pozorni in previdni kot običajno, predvsem pa upoštevajmo navodila tako policistov kot ostalih, ki bodo v teh dneh skrbeli za prometno ureditev v okolici šol. Policisti bomo v prvih septembrskih dneh preverjali hitrost vozil ter uporabo varnostnih pasov. Pravilna in dosledna uporaba varnostnih pasov rešuje življenja, zato naj vsi vozniki in potniki v vozilu dosledno uporabljajo varnostni pas, tudi na kratkih razdaljah. Velik poudarek bomo dajali preveritvi tehnične brezhibnosti vseh vozil za prevoz otrok, uporabe mobitela med vožnjo ter spoštovanju prometne signalizacije.

Če bomo upoštevali prometne predpise bo začetek in nadaljevanje šole za vse prijeten in predvsem varen. Želimo, da bo tako vse šolsko leto.

Pripravil:Bojan Šipek

policijski inšpektor specialist III