Tudi Zdravniška zbornica bi morala resno razmisliti o odvzemu licence zdravnikom, ki zanikajo nevarnost covida-19, čeprav bolniki umirajo pred njihovimi očmi,” je na socialnem omrežju Twitter zapisal predsednik vlade Janez Janša in vprašal: “Si predstavljate častnike neke vojske sredi vroče vojne, ki zanikajo obstoj sovražnika?” 

V začetku tedna se je izpred Infekcijske klinike v Ljubljani oglasil vodja oddelka tamkajšnje intenzivne terapije, dr. Matjaž Jereb. Opozoril je, da zdravstveni delavci in zdravniki te bolezni ne podcenjujejo, se pa boji, da slovenska javnost še vedno ne verjame, da je to lahko nevarna bolezen in da je to lahko smrtna bolezen. Glede na neugodno epidemiološko situacijo v Sloveniji, se pričakuje, da bo število raslo tudi v prihodnje. Medtem, ko normalni zdravniki opozarjajo in pozivajo k resnemu jemanju situacije s covidom-19, pa se žal najdejo tudi taki, ki bi jih prej lahko šteli med anticovid influencerje oz. kavč strokovnjake kot pa med verodostojno stroko.

V četrtkovi Tarči je Erika Žnidaršič gostila nekaj zdravnikov in tudi v tej oddaji smo bili priča temu, da so nekateri strokovnjaki govorili bolj populistično kot pa strokovno. Tako je na primer travmatolog iz mariborskega UKC dr. Uroš Dobnikar sicer omenil, da se veliko stvari govori tudi po socialnih medijih in da je zato začutil, da je zdravniška stroka na nek način zatajila. Vendar pa je takoj za tem povedal, da je največji problem ne toliko virus sam, kot pa strah ljudi, za katerega je pač kriva stroka in mediji, ki ta strah širijo. Problematiko virusa je označil predvsem kot družbeno in etično. “Covid ovira naše psihosocialno stanje,” je povedal.  Njegovo ključno sporočilo pa je bilo: “Če si zdrav, res zdrav, psihofizično zdrav, če živiš v zdravem okolju, ješ zdravo hrano, imaš lepe odnose, boš težko zbolel zaradi tega virusa. Povedati je treba ljudem, da imajo to moč, da se pozdravijo, ta bolezen ni smrtnonosno nevarna.

Avtorica Sara Bertoncelj, več lahko preberete tukaj.