Sindikatu ministrstva za obrambo je dovolj obljub vlade zato so sprožili postopek kolektivnega spora na sodišču

Foto:iStock

Po poročanju STA je Sindikat ministrstva za obrambo na delovno in socialno sodišče podal predlog za začetek postopka kolektivnega spora zaradi kršitev zavez vlade o plačah v javnem sektorju in sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev. V sindikatu so prepričani, da vlada ni izpolnila svojih zavez.

STA še poroča, da so v sindikatu opozorili, da so v pogajanjih dosegli zavezo vlade, ki določa, da bodo z reprezentativnimi sindikati na področju obrambe še usklajevali uredbo v zvezi z uvrstitvami formacijskih dolžnosti in nazivov v plačne razrede v Slovenski vojski. Vlada je ob tem zagotovila, da bo odpravila anomalije v zvezi z uvrščanjem formacijskih dolžnosti in nazivov v plačne razrede Slovenske vojske.

Sindikat je vlado na te zaveze že večkrat opozoril a se po mnenju sindikata ni nič spremenilo na tem področju. Še več vlada je enostransko in brez sodelovanja s sindikalno stranjo decembra 2018 dvakrat spremenila predlog sprememb uredbe. S tem so pripadnikom Slovenske vojske povzročili nove krivice.

Od vlade sindikat pričakuje, da bo udejanila dane zaveze in obljube ter s tem popravila krivice zaposlenim v Slovenski vojski ter nenazadnje obračunala ter izplačala nastalo razliko v plači skupaj z zamudnimi obrestmi.

Vir: STA